Најновије

Билт: Србија да се окрене против Русије заједно са ЕУ!

БЕОГРАД - Бивши шведски премијер и шеф дипломатије Карл Билт сматра да Србија треба постепено да хармонизује спољну политику са европском јер то значи да дели заједничке вредности, али и упозорава да постоји ризик да Русија "одигра са Србијом" на начин који би био штетан по интересе Србије.
Карл Билт (Фото: Званични сајт Владе Шведске)

Карл Билт (Фото: Званични сајт Владе Шведске)

Такође, Билт сматра да постоји очигледна потреба да Европска унија буде активнија око питања на Балкану. "Постепена хармонизација спољне политике Србије са европском представљала би дељење истих вредности и интереса. Наравно, постоји очигледан интерес када се говори о санкцијама Русији, где Србија још увек не прати линију ЕУ. Мислим да је то за жаљење. Није да мислим да ће санкције много тога променити што се тиче Русије али, то је део нашег политичког пакета, да сачувамо европски поредак", рекао је Билт за Радио Слободна Европа. Он је, такође, рекао да би "требало би да постоји свест о чињеници да Русија има веома активну улогу у игрању на различите поделе и размимоилажења у Европи и да постоји ризик да Русија "одигра са Србијом" на начин који би био штетан по интересе Србије". Упитан када би Србија требало да у потпуности усклади своју спољну политику са ЕУ, он одговара да то треба да се догађа постепено. "Наравно, у потпуности сте хармонизовани онда када постанете члан, али ви пре тога морате да демонстрирате вашу посвећеност да постанете члан. Што се то пре догоди, то боље", додао је Билт. На питање шта је, по његовом мишљењу, у позадини догађаја у Куманову, Билт одговара да не зна. "Волео бих да имам више информација о томе, мислим да бисмо сви то желели. Али, очигледно, била је то групација која је покушала нешто да успостави у Куманову и са тим се изашло на крај. То се догодило у тренутку у коме имамо друге проблеме на столу у Македонији, што додатно забрињава", оценио је он. Билт сматра да до сада није било назнака да би могло да дође до преливања тог конфликта на суседне земље. На питање да ли ЕУ обраћа довољно пажње на Балкан, имајући у виду да регион, како оцењује Радио, кључа последњих месеци, или је Унија превише преокупирана својим проблемима, Билт каже: "Мислим да је то тачно и мислим да ћемо морати да посветимо више пажње дешавањима на Балкану. Доста је тога и добро, не бисмо могли рећи да је све проблематично. Постигнут је значајан напредак у последњих 15 година, у то нема сумње. Али, понекад заборавимо да и даље има отворених питања и фокус премештамо на друга питања." Према његовом мишљењу, већи део окружења ЕУ суочава се са кризама какве раније нисмо видели и тако је дошло до истискивања других питања, укључујући и Балкан. "Али, постоји очигледна потреба да ЕУ буде активнија око питања на Балкану", рекао је он.
Прочитајте још:Могерини и Девенпорт траже да се Србија окрене против Москве!СРС: Стављају Србију у вазални однос наспрам ЕУ!
На питање да ли постоји ризик од застоја у дијалогу Београда и Приштине, Билт каже да тај ризик увек постоји, али да гледајући са стране, може да каже да је импресивно колико је тога до сада превазиђено. " Мислим да су преостали проблеми које би требало решити, мањи ако их упоредите са онима који су већ решени. Преостали су детаљи и увек постоји ризик од тензија око детаља, али, кажем, преостали проблеми су мањи од оних који су већ решени", закључио је Билт. Билт данас борави у Београду где је учествовао на конференцији "Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије ЕУ". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА