Најновије

Пре 25 година догодио се Максимир, најбруталнија туча БББ и Делија и полиције! (ВИДЕО)

Пролећни дан 13. маја. 1990. године нимало није деловао као да ће то бити онај дан када је по многим историчарима, политичким аналитичарима и осталима почео рат у бившој Југославији, а нарочито да ће место за то бити фудбалска утакмица, али на крају је тако испало. Нема љубитеља фудбала који није макар чуо за нереде на Максимиру на утакмици Динамо – Црвена звезда који су обележили историју на овим просторима.
Нереди на Максимиру (Фото: Јутјуб)

Нереди на Максимиру (Фото: Јутјуб)

Тачно на данашњи дан пре 25 година десио се сада већ легендарни инцидент у Загребу и туча између навијача модрих и црвено-белих и снага полиције што је окарактерисано као први сукоб и почетак грађанског рата у некадашњој заједничкој држави, који је званично почео тек годину дана касније. Можда мало људи зна да су физички окршаји између Бед Блу Бојса и Делија почели још ујутру тог дана у околини стадиона и трајали све до почетка утакмице о чему су у документарцу који је пет година сниман и који ће бити емитован говорили тадашње вође присталица два тима, Зујо и Астерикс. – Ми смо дошли у Загреб у ноћи субота на недељу како бисмо јавили осталима који су долазили каква је ситуација. Воз смо зауставили код торња Цибоне и пешке отишли у град – каже један до тадашњих вођа Делија Астерикс. – Још у осам сати ујутру су почеле туче између нас и њих у околини Максимирске шуме. Њих је било око 200, а нас 30 – испричао је у документарцу Зујо. Био је то један од најкрвавијих навијачких сукоба у Европи, са много тешког повређених, избодених, упуцаних. – Ми смо у Загребу први пут певали четничке песме, али и песме против Милошевића за шта се у оно време ишло у затвор – казао је један од вођа Делија, Тима. Један од тренутака по коме се читав обрачун на максимирској трави памти јесте и потез Звонимира Бобана легенде хрватског фудбала који је тада носио дрес Динама и који је напао полицајца у покушају да заштити навијаче. Он је два пута ударио Рефика Ахметовића који је касније по њему и добио надимак Бобан. – Да ме Бобан и трећи пут ударио, пуцао бих у њега – рекао је Ахметовић, амноги сведоци тврде да су се у том тренутку чули повици других полицајаца који су викали “Пуцај му у леђа”. Подсетите се испод на видео снимку свих догађања на Максимиру.
Прочитајте још:Бајерну победа, Барселони финалеБОРБА МАЧКИЦА: Ево зашто женско рвање постаје све популарнији спорт (ВИДЕО)
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА