Најновије

Подршка Москве Србији у одбрани суверенитета

МОСКВА – Опредељеност Београда за чланство у ЕУ не сматра се препреком за јачање односа са Русијом, а Србија и даље може да рачуна на подршку Москве у заштити свог суверенитета када је реч о Косову, рекао је данас званични представник руског Министасртва спољних послова Александар Лукашевич.
Александар Лукашевич (Фото: ЈуТјуб)

Александар Лукашевич (Фото: ЈуТјуб)

Уочи посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, Лукашевич је истакао да политички дијалог на највишем нивоу између две земље даје неопходан импулс продубљивању билатералних односа. Он је у изјави за Спутњик подсетио да су се председници Русије и Србије састајали ове године у Јеревану и у Москви. „То што је у јубиларним свечаностима (поводом Дана победе) учествовао лидер Србије, чији народ је испољио хероизам и самопожртвовање у борби против нацистичког зла, потврдило је пријатељски карактер односа између наших земаља. Симболично је и марширање подешалона српске гарде Црвеним тргом за време параде 9. маја”, оценио је Лукашевич. Укључивање српских колега у рад мултилатералних парламентарних структура у оквиру евроазијских интеграционих обједињења је одличан пример сарадње последњих година. Према његовим речима, посета Лаврова Београду ће пружити могућност да се са српским руководством упореде ставови о основним аспектима билатералних и међународних односа, оцени динамика реализације раније постигнутих договора и да се испланирају даљи односи. Лукашевич каже да ће Лавров и Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-у, водити интензиван дијалог и о питањима која су у надлежности те организације . „ Поздрављамо тежњу наших српских колега да одмерено и објективно приступају питањима ОЕБС-а, поштујући ставове свих држава-чланица. Рачунамо на координацију напора са Србијом у преосталом периоду њеног председавања”, истакао је Лукашевич. Он је додао и да су неопходни додатни напори ОЕБС-а за стабилизацију на Балкану, пре свега у контексту актуелног компликовања ситуације у Македонији. На питање каква је сарадња Москве и Београда на међународној сцени, Лукашевич каже: „Сарадња се успешно развија. Оријентација Београда на чланство у ЕУ не сматра се препреком за јачање веза са Русијом, и координацију ставова о актуелним глобалним и европским проблемима. Србија се није придружила антируским санкцијама ЕУ и има уздржан став о догађајима у Украјини.„ Посебна пажња у руско-српском дијалогу поклања се подршци миру и стабилности у балканском региону, пре свега у контексту регулисања косовског питања. Србија и даље може у пуној мери да рачуна на подршку Русије за заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета када је реч о Косову, додао је он. Лукашевич је истакао и податак руске Федералне царинске службе да је билатерална робна размена 2014. године достигла две милијарде и 100 милиона долара, што је за 7,6 одсто више него 2013. године. Према српским оценама, обими узајамне трговине скочили су за 13одсто и премашили 3,3 милијарде долара, наводи Лукашевич.
Прочитајте још:БОЖЈИ ЗНАК НА КОСОВУ: Крст од Сунца указао се на српској застави на брду Звечан! (ВИДЕО)ПРЕТИ НАМ ТРЕЋИ БАЛКАНСКИ РАТ: Срби, Бугари, Македонци и Грци уништиће пројекат велике Албаније!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА