Најновије

Москва: Запад је осмислио напад на Куманово због Турског тока!

МОСКВА- Стиче се и утисак да се све то дешава због одбијања Македоније да уведу санкције Русији, као и спремности Скопља да учествује у пројекту Турски ток - каже министар спољних послова Русије. 
Кремљ (Фото: Википедија)

Кремљ (Фото: Википедија)

Русија сумња да је узрок терористичких напада у Македонији заустављање планирања Турског тока који би требао да прође кроз ту земљу па све до Србије, а подршку албанским терористима у виду ћутања дала је, како кажу Европска унија која није никада оштро осудила убијање македонских полицајаца! Да се иза свега крије Турски ток и да је ЕУ циљ да се тај посао стопира, наговестио је и министар иностраних послова Сергеј Лавров, приликом његове посете Београду, а свој став по том питању изнео је на заједничкој конференцији са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. – Напади у Куманову су добро припремљене терористичке акције и ЕУ не треба да заузима кукавички став као да је реч о појединачној епизоди. Овде је можда реч о менталитету конфротације, али се упоредо стиче и утисак да се све то дешава због одбијања Македоније да уведу санкције Русији, као и спремност Скопља да учествује у пројекту Турски ток – каже Лавров и додаје: – Не можемо да избегнемо осећај да постоји нека веза – нагласио је Лавров и позвао Европску унију да подржи реализацију Турског тока који би омогућио јачање енергетске безбедности Европе. И шеф српске дипломатије пожалио се на благонаклоност ЕУ према Албанцима: Брисел не мисли да је понашање Албанаца проблем, већ се то толерише. Тероризам у региону мора да буде осуђен, а до сада смо имали само блага саопштења из ЕУ и других институција. С терористима не могу да постоје две стране, али неко то треба да каже – рекао је Дачић и нагласио да Брисел или не схвата озбиљно Албанију, или их подржава. – Европа није само северни ток, Европа мора да има и јужни ток. Без обзира на то како се то зове. Не може овај део Европе да остане слепо црево кад је реч о снабдевању гасом – рекао је Дачић. Подсетимо, као што је Телеграф.рс већ писао према ставовима бројних економских и политичких стручњака са нашег поднебља, као и сазнањима обавештајних служби у региону, позадина оружаног сукоба који се догодио прошлог викенда у Македонији лежи у борби за енергетску и економску превласт на Балкану.
Прочитајте још:Доливају уље на ватру: Десничари би да рехабилитују и генерала Недића!Десница се буни: Србија шаље војнике да погину за мир у државама које су признале независно Косово!
Коментари познаваоца прилика у нашем окружењу су да ЕУ покушава свом снагом да спречи изградњу гасовода, како би смањила зависност од Русије и на тај начин се заштитила од руског политичког утицаја. Македонија, земља која се надала толико жељеној гасификацији коју би јој донела изградња Јужног тока извисила је кад је тај пројекат на иницијативу ЕУ отказан. Међутим, Македонци су поново видели шансу за себе кад је Путин најавио нови, Турски ток, који би требало да пролази преко Турске, Грчке, Македоније и Србије, јер их је то од небитних учинило великим играчима у целој тој причи. Из Амбасаде Русије у Београду кажу за Телеграф.рс да је званични став Русије о томе да ли иза терористичких напада у Куманову стоји тежња да се заустави Турски ток рекао министар спољних послова Сергеј Лавров и да је то “амин”. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА