Најновије

ДПС УДАРА НА СРБЕ И СПЦ: Милогорци стали уз распопа Мираша Дедеића

"Демократска партија социјалиста залагаће се за обнову Црногорске православне цркве“, наводи се у предлогу новог политичког програма те странке који ће бити усвојен на 8. Конгресу те партије заказаном за 30. новембар.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

“Радићемо на обнови Црногорске православне цркве, као неодвојивог дела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и негацијом црногорског националног и културног идентитета суштински негирају потребу постојања Црне Горе”, наводи се у предлогу програма у делу идентитета.

У питању је значајна измена политичког програма ДПС-а када је у питању однос те странке према црквеном питању, имајући у виду да су на прошлом конгресу у свом политичком програму записали да се залажу за једну православну цркву у Црној Гори.

“У циљу превазилажења подела у црногорском друштву, а поштујући највеће међународне стандарде, ДПС остаје привржена опредељењу да се подела међу православним верницима може превазићи уважавањем историјских чињеница, као и савремених стратешких државних циљева, кроз јединствену и организационо самосталну православну цркву која ће простор свог деловања ускладити с међународно признатим границама државе Црне Горе”, истиче се у политичком програму ДПС-а, који је усвојен на 7. Конгресу одржаном 2016. године.

Идеју о једној православној цркви у Црној Гори посlедњих годину дана је заступао председник ДПС-а Мило Ђукановић, али је та иницијатива оштро критикована и одбачена од стране Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

У новом политичком програму ДПС-а подсећа се да је та партија у “снажењу црногорског државног и националног идентитета, направила неке важне кораке и допринела његовом утемељењу и дефинисању”.

“Ипак, остао је још један искорак којим ћемо исправити велику неправду учињену Црној Гори на почетку 20. века”, наводи се у предлогу програма који је упућен председницима свих општинских организација. 

“Одлучно заговарамо немешање државе у деловање верских заједница које почива на религији. Али, исто тако, противимо се мешању верских заједница у послове државе. Посебно политичком деловању које је неспојиво с њиховом мисијом”, пише у предлогу политичког програма.

Прочитајте ОВДЕ зашто Црногорци не раде недељом.

Извор: Побједа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА