Најновије

Вучић: Није Николићева платформа Свето писмо

БЕОГРАД - Платформа о Косову и Метохији председника Томислава Николића озбиљан је текст о ком ће се разговарати у државном врху, а у јавност ће се са њом изаћи кад се буде сагледало колико је реалистична и шта је изводљиво у пракси, поручио је јуче премијер Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: Медија центар)

Александар Вучић (Фото: Медија центар)

- Ништа није Свето писмо, осим бољег живота за грађане Србије - нагласио је премијер. Платформа, са решењима за покрајину о којима се спекулисало, прети да закочи дијалог са Приштином, а Вучић је јуче поручио да се због ње неће свађати с Николићем.

Тома разуме ситуацију

- Немам неку енергију за било какве страначке сукобе нити ме то занима, а ко год хоће, ја сам већ рекао да не мислим дуго да будем на челу СНС, ево изволите, предузмите, урадите шта треба за Србију. Вучић је рекао и да зна да је председник спреман да чује примедбе и да види шта је оно што бисмо изменили. - Разумем Николића и знам да он одлично разуме у каквој се, нимало лакој, ситуацији налази Србија. Уверен сам и да ЕУ не жели и неће пристати на укидање дијалога иако то не пише у тексту или да своју позицију сузимо дотле да не можемо на озбиљан начин да наставимо разговоре са косовским Албанцима. Николићев документ је, према незваничним информацијама, изазвао и негативну реакцију Запада, превасходно Немачке, а политички аналитичар Душан Јањић каже да су такве реакције очекиване. - С обзиром на то да је достављена у одсуству премијера, платформа је изазвала ружна сећања Запада на период Милошевића и учинила да се запитају шта је стварно политика Србије: оно што говори Вучић или оно што нуди Николић - каже Јањић, а посланик СНС Александар Мартиновић поновио је јуче да ова платформа неће довести до сукоба у односима Владе и Председништва. - Према Уставу Србије, Влада води унутрашњу и спољну политику земље - рекао је Мартиновић.

Градимо добре односе

Иначе, Вучић је јуче говорио и о предстојећој посети Тирани 27. маја. Наиме, упитан да прокоментарише најаве да му Рама и Тачи спремају сачекушу у Тирани, Вучић је рекао да иде да гради добре односе. Међутим, с друге стране, примијер Србије није могао да каже да ли ће ићи на обележавање 20-годишњице злочина у Сребреници, пошто је Николић одбио да иде у Поточаре. Дејвид Мекалистер: Тренутак је за отварањепрвих поглавља Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је вечерас у Љубљани да је дошло време да у преговорима између Србије и ЕУ буду отворена прва поглавља, пренела је агенција СТА.- Мислим да је дошло време да се отвори прво или чак прва поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ - рекао је Мекалистер на панелу „Србија на путу ка ЕУ“.

И Меркелова долази у Србију

Вучић је рекао да се припрема агенда његовог боравка у САД и разговора са потпредседником САД Џозефом Бајденом и најавио да ће у Србију доћи немачка канцеларка Ангела Меркел. - Не могу још да прецизирам када ће Меркелова доћи у Београд. Агенда за САД претпоставља шест дана боравка, али ће вероватно трајати краће јер има много посла у Србији - рекао он.
Прочитајте још:Како се бранити од Исламске државе и „велике Албаније“Путин пребацује Ратка Младића у Русију на лечење?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА