Најновије

Овај потез од Путина нису очекивали: Русија улази брутално у сајбер рат!

МОСКВА - Недавно је низ америчких аналитичара закључио, а међу њима и Пол Крејг Робертс, да САД увелико воде сајбер рат против Русије и Кине, те да је Трећи светски рат у том смислу већ у току, а да је то тачно сведочи и најновија одлука Кремља.
Владимир Путин (Фото: Pixabay)

Владимир Путин (Фото: Pixabay)

Русија је саопштила да ће забранити Гугл, Фејсбук и Твитер на територији Русије уколико ове компаније одбију да руским властима предају тражене податке везане за руске блогере. Подсећамо, Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, још пре неколико месеци је скренуо пажњу да се дигиталне америчке компаније понашају другачије према руским властима, него што то чине у односу на друге земље. Лавров је оштро опоменуо водеће ИТ компаније попут Гугла на чињеницу да игноришу захтеве за информације од стране руских власти.
Прочитајте још:Глобални сукоб: Иранска војска ушла у Ирак!ХАОС У НАЈАВИ: Испоручивање Шешеља неће мирно да прође!
Русија је сада истакла да је реч о безбедности Русије, те да ће поменуте компаније бити третиране као фактори који угрожавају безбедоносне мере и руске законе који су прописани на пољу ИТ комуникација. Русија увела низ законских одредби којима регулише простор Интернета, па тако Кремљ може без судског налога или најаве да уклони интернет странице које промовишу неодобрене протесте. Дмитри Песков, портпарол Путиновог кабинета, недавно је такође рекао да Кремљ трпи хиљаде хакерских напада дневно, а САД и званично имају устројене сабер-јединице у оквиру армије САД-а. Неколико руских аналитичара је критиковало власти Русије због мањка улагања и слабу организацију на пољу сајбер ратовања, али Кремљ стоји на становништу да је Русија способна да одговори свим изазовима које носи модерна ера, те да је Русија безбедна и на пољу сајбер ратовања. У јавности су видљиве пооштрене законске мере које регулишу интернет простор, па је тако Русија наложила свим страним компанијама да све податке везане за пословање у Русији морају складиштити на територији Русије, односно, да њихови сервери морају бити на територији Русије. Руски експерт за информационо ратовање, др Игор Панарин, често истиче да је главна опасност од дигиталних комуникација заправо у класичном дезинформисању јавности и активностима обавештајног карактера. Панарин је још одавно упозоравао да у Русији делују страни агенти на друштвеним мрежама који шире полуинформације и дезинформације по важним горућим питањима везаним за Русију и уопште цео свет. Он је апеловао више пута на руске власти да је потребно устројити нове системе за медијско-информациони рат, а предлагао је и званично документ у којем је разрађен овај систем. Панарин је један од челника ОДКБ и бави се управо обавештајно-информационом и геополитичком аналитиком. Један од најинтересантнијих пројеката у овој области је Спутник. Нова обавештајно-информативна мрежа Русије која се састоји из вишејезичних портала распоређених по целом свету. Спутник делује као део новинске агенција РИА Новости. Концепт Спутника је готово пресликан из документа Игора Панарина који се управо залагао за изградњу овакве глобалне мреже руских информационих центара. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА