Најновије

ВАШИНГТОН ПОСТ: Због овога Руси и даље подржавају Путина упркос санкцијама и економским тешкоћама

На Западу се често питају, “зашто је председник Русије Владимир Путин толико популаран? Ослабио је економију Русије. Звео је оштру контролу медија. Уништио је опозицију. Не разумемо зашто.”
Илустрација (Фото: Turner.com)

Илустрација (Фото: Turner.com)

Свако ко се запитао ово,  заслужио је критике јер размиља краткорочно,  историјски не сагледава Русију, због тога не види корене популарности коју је Путин постигао за само 16 година, пише Вашингтон пост. НАТО агресија у Југославији је камен темељац Путинове моћи. Циљ овог чланка није морална критика акција НАТО пакта, већ тумачење њених последица у политици Русије. Те 1999, НАТО је отпочео тромесечно бомбардовање Србије и Косова у покушају да заустави српске снаге у овој јужној покрајини. Међутим, под председником Борисом Јелцином Русија се само декларативно противила акцијама НАТО пакта и ставила вето на одобрење НАТО акције од стране Савета безбедности Уједињених нација. Агресија на Југославију је упрскос томе спроведена и то је био први пут да је НАТО деловао без одлуке Савета безбедности УН. Јелцин је чак рекао да је наредио руској војсци да преусмери ракете на циљеве у земље које учествују у бомбардовању Србије. "Рекао сам НАТО, Американцима, Немцима, не терајте нас на војну реакцију, у супротним биће рата у Европи ако не и новог светског рата", рекао је тада Јелцин на руској државној телевизији али није предузео ништа. Упркос томе, Русија је била понижена од стране НАТО, Русија није имала снаге и храбрости да се супротстави, економија јој је била у кризи а војска у расулу од распада СССР. Многобројна НАТО алијанса, извела је агресију са преко 1.000 авиона, десетинама бродова, обављено преко 38.000 прелета изнад Југославије и бачено хиљаде тона експлозива на јужну српску покрајину. Српске снаге су потписале споразум и биле приморане да се повуку са те територије. Руси идаље памте ово и никада то неће заборавити. Свки пут када се поведе дискусија о политици НАТО-а, они ће вам поменути унилатералну одлуку САД да се бомбардује легитимно изабрани режим Слободана Милошевића и суверена Југославија. Путин је схватио да Руси желе јаког вођу, неког ко ће целом свету показати снагу Русије и повратити улугу Русије на светској позорници.
Ако погледамо у скорију прошлост, НАТО се шири по Источној Европи, Балтику и Балкану. Овакви потези додатно понижавају Русију и угрожавају њену безбедност. Кап која је прелила чашу, било је споразум Украјне и ЕУ, међутим Путин је обновио војску и био спреман. Када је видео прилику, реаговао је брзо и одлучно и анексирао Крим. Оваква акција руских власти и Путина није прошла непримећено ни у Русији ни на Западу, Путин је успео да  врати наду пониженом народу и поврати колевку њихове државе, то Руси никада неће заборавити. То је разлог зашто Путин ужива подршку 80 процената народа и оно због чега су они спремни да издрже санкције и економске потешкоће.
Прочитајте још:КРАХ СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Румунија најавила признање Косова!?КРЕЋУ НА КИНУ: Американци драстично проширују флоту; 60% бродова иде у Пацифик!ОЧЕКУЈУ УДАР? Русија подигла зид и ископала 100км ровова на граници са Новорусијом!
Извор: Вашинтон пост/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА