Најновије

Лагунин књижевни клуб: Марио Варгас Љоса – „Град и пси“

Уколико сте жељни добрих разговора о књижевности Лагунин књижевни клуб је право место за вас! Сваког првог петка у месецу прича се о великим светским писцима и њиховим делима  стварајући клуб љубитеља лепе књижевности, клуб различитих мишљења и дебата, клуб питања и тражења одговора.
Фото-Лагуна

Фото-Лагуна

Јун месец ће цео бити у знаку великог перуанског писца Марија Варгаса Љосе будући да ће у другој половини јуна бити гост Београда и Лагуне. И тема четврте трибине, 5. јуна од 18. сати у Делфи Кафеу у СКЦ-у биће управо његов живот и стваралаштво са посебним освртом на роман „Град и пси“, којим је Варгас Љоса задобио међународно признање. Радња романа одвија се у војној гимназији с интернатом где су питомци подвргнути строгој војничкој дисциплини, и где владају неписана правила и закон јачега. Млади људи приморани су да науче да се уклопе у такву средину и живе отуђујућим начином живота, који им не дозвољава да се развијају као личности, и где су непрекидно потчињени и понижени. Овај роман није само жучна критика уперена против суровог понашања у групи питомаца Војне гимназије Леонсио Прадо него и директан напад на погрешне представе о мушкости, о томе чему она служи, као и о последицама лоше схваћеног војничког образовања. Марио Варгас Љоса рођен је у Арекипи, у Перуу 1936. године. Пише романе, драме, есеје, приче. Добитник је бројних признања за своју књижевност а као велика потврда важности и вредности Варгаса Љосе, уследила је и Нобелова награда за књижевност 2010. године. Издавачка кућа Лагуна објављује изабрана дела овог великог писца и књиге које су настале у последњих неколико година. Овог месеца биће објављена и аутобиографија Марија Варгаса Љосе, „Риба у води“. О стваралаштву нобеловца Марија Варгаса Љосе и његовој књизи „Град и пси“ у петак, 5. јуна од 18 сати у Делфи Кафеу у СКЦ-у говориће Гордана Михајловић, преводилац, Бојана Ковачевић Петровић, асистент на Филозофском факултету у Новом Саду и Угљеша Шајтинац, писац. На трибини ће бити речи о бурном животу Марија Варгаса Љосе, о значају романа „Град и пси“ у контексту латиноамеричког бума и зачетка Новог романа. Разматраће се колико има аутобиографских елемената у роману, каква је слика војске коју предочава писац, по чему је овај роман израз незадовољства, побуне и неслагања са светом, по речима самог аутора. За читаоце дела Варгаса Љосе биће занимљиво и на који начин питомци из различитих социјалних средина дају различите слике Перуа и шта је то што књижевност овог писца чини универзалном, ванвременом и хуманом.
Прочитајте још:Хандке: Нико неће да отвори причу о злочину Запада над Србима„Краљица Херц“ узбудљива прича са неочекиваним обртима
Извор: Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА