Најновије

ПУШАЧИ НА СУДУ ДОБИЛИ ОГРОМНУ ОДШТЕТУ: 15 милијарди долара!

Пушачи канадске покрајине Квебек добили су на суду 15 милијарди канадских долара (12 милијарди америчких) на име одштете од три гигантске дуванске компаније.
Цигарете доносе паре (Фото: Pixabay)

Цигарете доносе паре (Фото: Pixabay)

Судија Вишег суда Брајан Риордан навео је да су компаније, одлуком да не информишу здравствене институције или директно јавност о ономе што знају, ставиле профит изнад здравља својих потрошача. Он је наложио компанијама да исплате први део компензације од 800 милиона долара у року од 60 дана, без обзира да ли ће се жалити, а да ће касније одлучити како да распореди та средства. Компаније ЈТИ-Макдоналд, Империал Тобако и Ротманс, Бенсон & Хеџес најавиле су жалбу на пресуду. То је први пут да се дуванским компанијама у Канади суди у грађанској парници. На страни тужилаца биле су две групе - људи који су тешко оболели због пушења и они који тврде да не могу да оставе цигарете. У тужби је учествовало више од милион становника Квебека који тврде да су компаније одговорне јер су знале да су њихови производи штетни и да су криле утицај дувана на здравље. "Компаније су зарадиле милијарде долара на рачун плућа, грла и општег здравља својих потрошача. Ако се сада дозволи да компаније прођу неоштећене, која ће бити порука другим индустријама које се данас или сутра буду нашле у сличном моралном сукобу", написао је судија Риордан у својој одлуци. Оптужене компаније су током суђења тврдиле да су људи били свесни ризика пушења и да су производи легално продавани уз одобрење фередалне владе и строге прописе.
Прочитајте још:ЈЕЗИВА БОЛЕСТ ПРЕТИ РЕГИОНУ? Оболелима из рана гамижу влакнаста бића и излазе из уста и носа (ВИДЕО)Ужас: Шта се то крије у увету?
Извор: 021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА