Најновије

ДОКУМЕНТ СТАР 5 ВЕКОВА: Необориви доказ да је Косово српско и да је увек било!

Доказ над доказима да су Срби вековни народ, најстарији на Косову и Метохију, који брани сва данашња српска права на јужној покрајини Србије је Отомански дефтер (званичан документ Османлијског царства)! У њему се до детаља наводе српске куће на Косову, као и тачан број Албанаца који је тада живео у Приштини, Вучитрну и другим местима!
Газиместан (Фото: Википедија)

Газиместан (Фото: Википедија)

Овај дефетер – општи катастарски попис датира из 1455. године и забележен је у земљи Бранковића, а објавио га је “Оријентални институт у Сарајеву” и он доказује да су Албанци заправо придошлице на Космету. Османлијски пописивач је забележио да на КиМ постоји 480 насеобина у којима живи 13.696 одраслих мушкараца, 12.985 кућа, и још 14.087 носиоца домаћинстава (пошто је постојало и 480 удовица). Неки одрасли мушкарци нису имали своје куће, па су тако забележени као сиромаси. Неке куће су дељене на више домаћинстава. Пажљивим проучавањем онога што је забележио османлијски пописивач на КиМ установљена је фрапантна етничка структура становништа. Средином 15. века постојало је скоро 13.000 српских кућа у свих 480 села и вароши на Косову и Метохији. Поред наших, ту је било и 75 влашких домаћинстава у 34 села, 46 албанских у 23 села, 17 бугарских у 10 села, пет грчких у Лауши и Вучитрну, једно јеврејско у Вучитрну и једно хрватско. Дакле, пре 500 година, постојало је на Косову само 46 албанских домаћинстава у 23 села (у просеку две куће по селу, ниједно једино чисто албанско), док је српских било скоро 13.000 у свих 480 насеобина. И не само то него не постоји забележен чак ни један једини топоним албанског порекла (уосталом, и данас Албанци на КиМ углавном користе српске топониме, почев од имена самопрокламоване државе Косово које на албанском језику не значи ништа, односно, имена које је српског порекла, па све до назива престонице – Приштине). У овом попису на 210 тој страни може се до детаља видети свако име и презиме човека који је тада живео у Приштини, а занимљиво је да Албанаца није било ни од корова, већ су сва српска имена нанизана на овом попису! Исти случај је и са Трговиштем, Вучитрном, Тополницом и Лабом, а уколико желите детаљније податке можете их добити овде! Према последњем попису становништа на територији АП Косово и Метохија који је спроведен почетком априла 2011. године, тамо је живело 1,7 милиона људи. Овај број углавном обухвата Албанце, пошто попис није спроведен у четири општине на северу покрајине, а и највећи део Срба јужно од Ибра га је бојкотовао.
Прочитајте још:ШЕШЕЉ: Лоше ми је, али се не дам!ИДУ У САРАЈЕВО ДА ГЛЕДАЈУ ПАПУ: Владика Григорије предводи 54-члану делегацију СПЦ-а
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА