Најновије

ОПАСНО ЗАОШТРАВАЊЕ: Војни маневри НАТО на Балтику први пут без Русије

ВАРШАВА - На Балтичком мору су после више година сада без Русије почеле велике војне вежбе НАТО БАЛТОПС у које је 14 земаља чланица западног савеза уз три партнерске земље Шведску, Финску и Грузију послало 5.600 војника на 49 бродова и 61 авионом и хеликоптером.
Фото: РИА новости

Фото: РИА новости

Прва фаза поморских војних вежби одвија се у пољској луци Гдиња до 8. јуна, следе маневри на мору до 18. јуна а затим завршница 20. и 21. јуна у Немачкој. "Према сценарију вежби избија озбиљан сукоб, а УН издају резолуцију. Наш задатак је убрзано пребацивање на Балтик, где бранимо соабраћајне везе. Настојимо да роба стигне у луке и истовремено реализујемо задатке из мировног плана", казао је новинарима портпарол Војне морнарице Пољске, Пјотр Војтас. Војне вежбе НАТО провериће и одбрамбене способности у десанту који ће у месту Устка са америчког десантног брода УСС Сан Анотнио извести 700 шведских и финских војника."Супротставиће им се војници 7. бригаде обалске одбране, механизоване јединице која је опремљена и пешадијским оклопним возилима", казао је Михаел Романчук из Генералштаба Армије Пољске. "Маневри се одвијају углавном у пољским територијалним водама, али савезници НАТО увежбаваће заједничко деловање и на мору", казао је портпарол пољске 3. поморске флоте, Пшемислав Плонецки. У поморским маневрима ове године учествује и војно ваздухопловство а Пентагон је послао на Балтик бомбардере Б-52. НАТО је у званичном саопштењу навео да ове стандардне војне вежбе на мору нису уперене против било које државе, а да се одржавају редовно још од 1971. године. На БАЛТОПС први пут последњих година позивницу није добила Русија због затегнутих односа Запада и Русије након избијања сукоба у Украјини и руске анексије Крима.
Прочитајте још:Харпер: Г7 без Русије све док је Путин њен председникНове украјинске офанзиве кренуће из Волновахе и Авдејевке
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА