Најновије

СТРАХ ОД РУСИЈЕ: Британија распоређује америчко нуклеарно оружје, први пут још од Хладног рата?

Велика Британија могла би да на својој територији поново распореди америчко нуклеарно оружје, а све услед великих тензија у односима са Русијом. Ово могућност јуче је најавио шеф британске дипломатије Филип Хамонд.
Британија распоређује америчко нуклеарно оружје, први пут још од Хладног рата? (Фото: vladnews.ru)

Британија распоређује америчко нуклеарно оружје, први пут још од Хладног рата? (Фото: vladnews.ru)

Филип Хамонд је навео да ће британска влада "размотрити могућност складиштења крстарећих ракета са нуклеарним потенцијалом". Он је додао да "Велика Британија мора да пошаље јасне сигнале Владимиру Путину" услед забрињавајућег пораста активности руске војске , укључујући и постављање пројектила у Калињинграду, енклави на Балтичком мору. На јасно питање новинара планира ли Британија да поново успостави хладноратовску праксу и стационира америчке пројектиле на својој територији, Хамонд је одговорио да се "разамтра о томе, те да су Британци екстремно блиски са САД". - Уколико се нађе на дневном реду, то ће бити одлука коју морамо да донесемо заједно са нашим америчким пријатељима. Русији морамо да пошаљемо јасан сигнал и поставимо линију преко које Путин не сме да пређе - јасан је био Хамонд. Са друге стране, Хамонд је такође нагласио да Запад неће правити "непотребне провокације". Подсетимо, америчке крстареће ракете 1980-их година биле су стациониране у Беркширу. Та одлука британске владе изазвала је велике сукобе на улицама између полиције и демонстраната, претежно жена, које су недалеко од војне базе направиле "мировни кап" и протестовале против гомилања наоружања. Године 1983. чак 70.000 људи направило је живи ланац дугачак више од 20 километара од Гринхама до Алдермастона како би изразили своје негодовање због америчког оружја на британском тлу.
Прочитајте још:Санкције Путину су — заувекУкрајинци поново туку доњецки аеродром код Горловке покушали продор у дубину ДНР
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА