Најновије

ВЕЛИКО ХАПШЕЊЕ У РУСИЈИ: Новинарка прикупљала војне податке па пала

Алса Курмашева из РСЕ-а оптужена је и да се није регистровала као страни агент.

Руска полиција ухапсила је новинарку Радија Слободна Европа (РСЕ), који финансира САД, Алсу Курмашеву под оптужбом да се није регистровала као страни агент, преноси РТ.

Како се наводи, Курмашева је ухапшена у граду Казању у централној Русији.

Локална новинска агенција Татар Информ преноси да руски истражитељи верују да је у септембру 2022. Курмашева, која има руско и америчко држављанство, "намерно прикупљала војне податке о активностима Русије како би их даље пренела страним изворима", што би потенцијално могло да угрози националну безбедност Русије.

Додаје се да је уредница дошла до података о неколико професора локалних универзитета који су наводно били мобилисани у време сукоба у Украјини, а затим наставила да користи информације за састављање "алтернативних аналитичких материјала" за стране институције које би дискредитовале Русију.

Власти такође, како се наводи, верују да је Курмашева прекршила руски закон, јер није доставила неопходна документа како би се регистровала као страни агент. 

Курмашева би могла да се суочи са затворском казном до пет година или новчаном казном до 300.000 рубаља (3.000 долара), наводи РСЕ, који је тражио њено ослобађање.

Наиме, Курмашева је живела у Прагу до маја, када је отпутовала у Русију због породичне ванредне ситуације, додаје РСЕ.

Њена два пасоша заплењена су 2. јуна када је покушала да се врати у Праг и кажњена јер није обавестила руске власти о свом америчком држављанству.

Према руском закону, појединци и организације које добијају средства из иностранства могу бити проглашени страним агентима, што потенцијално урушава њихов кредибилитет у руској јавности.

ГОРИ АВДЕЈЕВКА! Руска војска кренула у другу фазу удараца, пада кључни правац

Издвојено: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА