Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: НАТО треба активније да се позабави кризама на Балкану!

ЕУ и НАТО не реагују добро на кризе у Македонији и у БиХ. О томе али и о инциденту на утакмици у Хрватској, гдје је на фудбалском терену насликан кукасти крст, пишу медији на немачком језику.
Добро знамо како НАТО "решава ствари" (Фото: Јутјуб / nato.int)

Добро знамо како НАТО "решава ствари" (Фото: Јутјуб / nato.int)

Нуе Цурихер Цајтунг објавио је текст у ком се опширно осликава стање у Македонији у ком каже да је Македонија пример како се не би смело понашати када је у питању криза у некој држави. ЕУ и НАТО морају уложити све напоре да сачувају мир на Балкану, али не прихватајући све па чак и оно што не иде у корист политичког развоја и демократизације тих земаља. Аутор текста се осврће и на ситуацију у БиХ: "Међународна неизаинтересованост је и у другим државама Балкана довела до катастрофалне ситуације. У БиХ се ове јесени обележава 20. годишњица Дејтонског споразума, али никоме није до славља. У тој земљи влада мир, али је нестабилан. Оно што је Балкану хитно потребно је пажња Запада. Ни локални политичари, нити ЕУ, нити НАТО нису спремни за поновно распламсавање оружаних конфликата у БиХ, Македонији или било где другде. Због тога се морају уложити сви напори да се сачува мир, али не по цену демократског развоја. Системи за рано упозоравање су од користи само онда ако се на основу упозорења виде и одговарајуће реакције одговорних политичара у Бриселу, Берлину, Лондону и Вашингтону", пише лист.

Травњак срамоте на Пољуду

Непознати починиоци су на травњаку стадиона у Сплиту уочи утамице Хрватска-Италија уз помоћ хемикалија уцртали кукасти крст. У неким немачким медијима се спекулише да би репрезентација Хрватске због тога чак могла да буде искључена са Европског првенства. Зутдојче Цајтунг пише: "Ипак и УЕФА мора да се запита зашто утакмица, с обзиром на овако понижавајућу околност, није била прекинута. Како је могуће да се кукасти крст нађе на травњаку а да нико ништа не примети? Симбол је очигледно насликан 24 до 48 сати уочи утакмице, уз помоћ једне хемијске супстанце која је видљива само под рефлекторима. У званичним реакцијама у Хрватској се изражава неверица и запрепашћење. Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је изјавила како је на овај начин нанесена срамота целој земљи, а притом су националистички испади у Хрватској свакодневица. Бивши играч Бундеслиге Јосип Шимунић је кажњен с пет такмица неиграња због усташког поздрава након једне утакмице. Усташе су биле фашистички покрет током Другог светског рата који је под заштитом нациста увео терористички режим у Хрватској и БиХ и у концентрационим логорима убијао Јевреје, Србе и Бошњаке. Тај поздрав је у Хрватској иначе забрањен. Због тога што је Шимунић пропустио Светско првенство, председник фудбалског савеза те земље Давор Шукер је изјавио да "репрезентација игра у част Шимунића". Шукер је 1996. обишао гроб Анте Павелића у Мадриду и са осмехом на лицу се попут ходочасника сликао на гробу тог ратног злочинца. На утакмицама хрватске репрезентације у публици се налази не мали број навијача са усташким обележјима", пише Зутдојче Цајтунг. Ако је истина да се у фудбалу на крају све види на терену, онда се хрватском фудбалу не пише добро, јер истина за навијаче те репрезентације, или барем за део њих гласи: Глупост никад не умире. Тако о инциденту на утакмици Хрватска-Италија стоји у листу Берлинер Цајтунг. "То није баш радосна вест ни за остатак човечанства, јер оно мора да страхује да ће се такве примитивне врсте, које су у травњаку насликале кукасти крст, и даље ширити. Глупост се разантно шири, све до самог врха Хрватске, сматра Зоран Цyрк. Овај саветник за безбедност при Хрватском ногометном савезу тврди да је 'УЕФА три пута писала влади у Загребу, али ништа није предузето'. У протеклих седам година, тврди Цyрк, савез ХНС-а, клубови Динамо, Хајдук и Ријека су због разних изгреда платили казне у износу од 2,3 милиона евра. Све узалуд. Стварно глупо", стоји у листу Берлинер Цајтунг.
Прочитајте још:
Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА