Најновије

РАСКРИНКАНИ: ЕУ не сме да писне о "искључивању Србије из Јужног тока"

МОСКВА / БЕОГРАД / БРИСЕЛ – Приликом боравка у Санкт Петербургу на Међународном економском форуму, шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, сазнао је и уверио се и лично у оно што "српска десница" тврди, а то је да ЕУ и Запад никако нису добронамерни према Србији и Србима.
Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Дачић је изјавио да jе "од руских колега сазнао да су званичници EУ нудили Русиjи да се изгради гасовод коjи би се звао „Источни прстен“, а ишао би преко Бугарске, Румуниjе, Mађарске и Словачке, док би Србиjа била заобиђена". Премијер Србије, Александар Вучић, прокоментарисао је целу ствар речима да "уколико се утврди да је то тачно, ствари ће бити непријатне". Дачић ми је рекао да је то чуо на веома важном састанку од човека који свакако има кредибилитет. Ја не могу да потврдим да ли је то истина или не, каже српски премијер. „Позвао сам господина Дачића, јер је његова изјава за мене била изненађење и рекао ми је да је то чуо на веома важном састанку од једног човека који свакако има кредибилитет. Ја не могу да потврдим да ли је то истина или не, у сваком случају, за нас би ако је то истина, то било једно веома непријатно изненађење. Не могу да коментаришем, јер не знам да ли је то истина или не“, рекао је Вучић одговарајући на питање Спутњика. Дачић је после састанка у Санкт Петербургу са руским министром енергетике Александаром Новаком и директором Гаспрома Алексејем Милером изјавио да је од руских колега чуо да су европски званичници нудили Русији да се прави један гасовод под називом Источни прстен, који би ишао преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке и којим би Србија била избегнута. И поред тога што је за очекивати да ЕУ прокоментарише ове тврдње, званичници ЕУ су се ућутали, а амбасадор ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт, рекао је да "није најбоље разумео изјаву министра спољних послова Ивице Дачића" о томе да је Европска Унија (ЕУ) наводно наговарала Русију да гасоводом заобиђе Србију. Како јавља агенција Бета, на молбу да се осврне на ову изјаву Дачића, Ана Каиса-Итконен, портпаролка европског комесара за енергију Аријаса Кањетеа, одговорила је крајње невешто и њена изјава би могла ући у анале "политичког циркузанства".
Прочитајте још:ВУЧИЋ О ЈУЖНОМ ТОКУ: Ако је то тачно, онда је ствар врло непријатнаДевенпорт: Нисам баш најбоље разумео Дачићеву изјаву о Јужном току
Она је рекла агенцији Бета да што се тиче те изјаве шефа српске дипломатије коју су пренели медији, „Европска комисија не коментарише осврте пренесене у средствима информисања”. Изгледа да у случају Србије, ЕУ има још један нови принцип, а то је да не коментарише, веровали или не, било шта што се објави у медијима, иако су познати по томе што се често и веома дрско и грубо мешају у готово све изјаве српских политичара, па и оне које су искључиво у домену унутрашњих политичких питања Србије. Посебно је интересантно и симптоматично што у тренутку "великих трвења са Москвом", Брисел избегава да продуби ову тему, већ се одлучује на "мук". Ана Каиса-Итконен је нагласила да Европска комисија с државама ЕУ води преговоре о енергетској политици и инфраструктури за Југоисточну Европу с циљем да се додатним правцима и изворима енергије, као и доградњом инфраструктуре те земље повежу и обезбеди им се снабдевање гасом, пише агенција Бета. Све ово јасно показује да је оно што је Дачићу пренето, очигледно од стране самог врха Газпрома, у потпуности тачно. Дачић је приликом своје изјаве подвукао да је „толико лицемерје незамисливо”, и да, „ако је то тачно, онда заслужује веома озбиљне разговоре са Европском комисијом о њиховом односу према интересима Србије и грађанима Србије”. Да ли ће до иницијативе да се са Бриселом разговара о свему овоме доћи од стране Београда, не знамо, али то ће бити показатељ једне још важније ствари, а то је да ли Влада Србије се искрено бави политиком или гајењем својих илузија о "партнерима са Запада". Важнији разговор на ову тему од тог са Бриселом, јесте разговор у Влади Србије о, како Дачић каже, "односу према интересима Србије и грађанима Србије", како Европске Уније, тако и Владе Србије. Извор: Правда (В.Ц.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА