Најновије

Орићем призивају вехабије у Поточаре

Српски званичници већ годинама упозоравају на политизацију комеморације у Сребреници сваког 11. јула, а захтев организационог одбора да се ове године тај догађај помери, ако у наредних седам дана из притвора не буде пуштен Насер Орић, показује да су били у праву.
Ћамил Дураковић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Ћамил Дураковић (Фото: Јутјуб принтскрин)

- Имамо једногласан став да је стање након 10. јуна и хапшења Насера Орића умногоме ескалирало. Сада се не питају једна или две особе, реч је о њих 50.000 које намеравају доћи у Сребреницу 11. јула и које ће бити под снажним емоцијама. Ми сматрамо да је ово врло деликатна ситуација у којој није могуће гарантовати како то може да се заврши. Поред тог безбедносног аспекта ово видимо и као поруку преживелим жртвама геноцида да се у сваком моменту настоји деградирати 11. јул као догађај - изјавио је начелник Сребренице Ћамил Дураковић. Организациони одбор тако је поставио ултиматум Швајцарској, али и Србији, а једног човека поставио као услов да се одржи комеморација жртвама. У Српској сматрају да су овим захтевом све маске коначно пале, и да се открива да комеморација у Сребреници није никакво одавање почасти жртвама, већ класичан политички догађај који се масовно злоупотребљава. Сличан став изнео је и контроверзни сребренички политичар Ибран Мустафић који је оценио да је нелогично отказивање комеморације због појединца. - Какве везе имају хапшење Орића и комеморација? И какве везе имају жртве и Насер Орић? Он може бити само један од сукриваца за толики број жртава. Њега сада представљају као жртву. Мене он апсолутно не занима. Ово што чине они према шачицама костију је неприхватљиво - рекао је Мустафић. Он је навео да је реч о шибицарским играма, подсетивши да се комеморација нормално одржавала док је Орић био у Хагу. Скуп у Сребреници већ годинама успешно обезбеђује Полиција РС. Директор Полиције Гојко Васић сматра да се причом о одгађању комеморације врши политички притисак. - Дураковић вероватно има оправдане страхове у случају да та ситуација буде негативно искоришћена, можда чак дотле да припадници вехабијског покрета нешто ураде. Ми предузимамо све што је потребно за обезбеђење скупа. Свој део посла одрадићемо професионално - поручује Васић.

Притисак на Швајцарску

Коначна одлука о биће донета 30. јуна. Ако до тада Орић не буде на слободи, извесно је да датум одржавања буде померен. - Све сада треба дићи на ниво државе и контактирати са Швајцарском, јер министар безбедности те земље може да ослободи Орића у року од 24 сата - рекла је Шехида Абдурахмановић из организационог одбора који су се придружили у притиску на Швајцарску политичарима из Сарајева и Орићевим адвокатима.
Прочитајте још:Швајцарска Орића ипак испоручује Босни?!БРИСЕЛ 2: Вучић и Мустафа потписују нови споразум?
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА