Најновије

6 ТРИКОВА ДА НАЂЕТЕ НАЈСЛАЂУ: Препознајте најбољу лубеницу на пијаци!

Само најискуснији могу куцкањем да утврде да ли је лубеница заиста зрела. Али, и за обичне купце постоји неколико трикова уз које ће сваки пут уживати у сласном укусу "краљице лета".
Лубеница (Фото: pixabay.com)

Лубеница (Фото: pixabay.com)

Лепота је важна

При куповини, пазите да лубеница буде чвста и симетрична, без посекотина и удубљења, али и меких делова на кори. Било каква спољашња оштећења могу утицати и на садржај испод коре, а неправилности о којима говору могу да указују на то да лубеница није имала довољно воде или је превише била у хладу.

Подигните је

Зрела лубеница садржи чак 92 одсто воде и око шест одсто шећера, што значи да, када је потопите у воду, тек њен мали део треба да плута изнад површине. Међутим, пошто у куповину не идете са лавором, следећа најбоља ствар коју можете да урадите јесте да је подигнете - требало би да буде тешка за своју величину.

Загледајте доњи део

Доњи део лубенице требало би да буде жућкаст. То је место на коме је она била постављена на земљу док је сазревала на сунцу. Што је то место тамније, утолико боље. Ако је бледо или уопште нема разлике у боји, то значи да је лубеница прерано убрана.

Боја

Савршено зрела лубеница је тамно зелена и мат боје. Ако се превише сјаји, велика је шанса да ће бити мање слатка.

Куцкање

Метода правих "зналаца" која се учи годинама. Чланцима прстију лагано лупните по кори - зрела лубеница више "вуче" на тенор него на бас.

Продавац је већ изрезао

Ако је лубеница пререзана, посао вам је знатно олакшан - тражите ону са што више смеђих и што мање белих семенки. Месо треба да буде тамно црвено, али и даље сочно. Ако се одваја од семенки, и изгледа зрнасто, значи да се лубеница већ суши, што није добро.
Прочитајте још:Сви смо грешили: Погледајте како да исечете и једете лубеницу (ВИДЕО)Савети искусних домаћица: 5 кулинарских трикова које морате да знате
Извор: Dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА