Најновије

НИЈЕ ЊУЗ НЕТ: 64 одсто грађана Србиjе жели да Вучић оде у Сребреницу

БEOГРAД - Премиjер Aлександар Вучић би требало да присуствуjе комеморациjи жртвама злочина у Сребреници, сматра 64 одсто испитаних грађана Србиjе, показало jе истраживање коjе jе спровела Aгенциjа фактор плус.
Александар Вучић (Фото: Медија центар)

Александар Вучић (Фото: Медија центар)

Према том истраживању, 38 одсто испитаника рекло jе да би премиjер Вучић требало да присуствуjе комеморациjи поводом 20-те годишњице злочина у Сребреници 11. jула, jер би тиме даље подстакао процес међунационалног помирења између Срба и Бошњака и отворио простор за добросуседске односе Србиjе и БиХ. Њих 26 одсто, додуше, сматра да би премиjер требало да отпутуjе у Сребреницу, уколико му не буде ускрађено гостопримство, док 21 одсто њих сматра да Вучић не треба да присуствуjе тоj комеморациjи jер нема сличних потеза са бошњачке стране. Став по том питању нема 15 одсто испитаних грађана. Иначе, грађани Србиjе осуђуjу сребренички масакр, не сматраjу га злочином геноцида, али истовремено препознаjу добру намеру у гесту премиjера  да путуjе у Сребреницу, показало jе истраживање фактора плус коjе jе представљено на конференциjи за новинаре. Више од половине испитаника, 54 одсто, осуђуjе масовни злочин из jула 1995. у Сребреници, 28 одсто jе рекло не, jер ниjе било злочина, док jе 18 одсто њих навело да нема став о том питању. Пема истраживању, 70 одсто испитаника jе рекло да не сматра да jе злочин у Сребреници злочин геноцида, jер не веруjе пресудама Хашког трибунала и Mеђународног суда правде, док jе 21 одсто њих рекло да веруjе, jер jе то потврђено тим институциjама. "Грађанство Србиjе доследно осуђуjе сребренички масакр, не смтра га злочином геноцида, али истовремено препознаjе добру намеру у гесту премиjера да путуjе у Сребреницу. Додуше грађанство би могло да разуме и подржи одлазак премиjера у Сребреницу само ако би му тамо било указано гостопримство", рекао jе политички аналитичар Деjан Вук Станковић. Oн jе обиjаснио да jе истраживање рађено пре одлуке шваjцарских власти да изруче ратног команданта муслимана Сребренице Насера Oрића БиХ и конференциjе за медиjе коjу jе синоћ тим поводом одржао премиjер Вучић. На питање да ли ће, по њиховом мишљењу, предложена резолуциjа о Сребреници у Савету безбедности УН утицати на статус Републике Српске, 40 одсто jе рекло да неће, jер РС jе заснована на Деjтонском споразуму, коjи jе важећи и тешко се мења. Mеђутим, 36 одсто jе рекло да хоће, и то негативно, док jе 20 одсто испитаника навело да нема став. Истраживање jе обављено путем телефона од 18. до 25. jуна,  а учествовало jе 1.250 испитаника.
Прочитајте још:Дачић: Oдлука о Oрићу пораз борбе против ратног злочинаСтуденти одговорили Србијанки Турајлић: Запалите са нама свећу у храму Светога Саве и српским и муслиманским жртвама Сребренице
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА