Најновије

ОЗБИЉНА СИЛА: Ово је војна структура Хезболаха

Хезболахова војна командна структура често је дискутована од стране политичких аналитичара, али је ретко ко разуме. Tо је вероватно због тајновите природе овог либанонског покрета отпора ког многи унапред замишљају као неорганизовану у дисфункционалну наоружану групу.
Војска Хезболаха (Фото: middleeastmonitor.com)

Војска Хезболаха (Фото: middleeastmonitor.com)

Није баш логична претпоставка да је Хезболах неорганизован. Уосталом, њихове војне операције током 2006. у либанонском рату против Израела доказале су да не само да су тежак противник снажним израелским обрамбеним снагама (ИДФ), већ и легитимна војна сила која поседује комплексну командну структуру и организовану пешадију. Хезболах већ 30 година развија своју војну команду и еволуирао је од наоружане милиције у регионалну силу која поседује велики арсенал ракета и тешког наоружања.

Командна Структура:

Постоје три различита нивоа који чине стабло Хезболахове структуре командовања:
  • Командант дивизије (Вахда)
  • Командант јединица (Кусом)
  • Командант бригаде (Форо)
Овим трима гранама управљају командири који се разликују од традиционалних командних структура већине професионалних војски:
  • Највиши ниво командовања је Маџлис џихади (еквивалент генералу)
  • Сура или Веће управља и председава свим припадницима војног крила Хезболаха
  • Чланови Суре бирају, именују и одобравају маџлиса џихадисе, али немају војну власт на бојном пољу – они су слични парламенту.
  • Вођа одељења јединица и бригаде је ал-хаџ ал-сајед.

Ал-вахда

Ал-вахда је еквивалент традиционалној војној подели и одговара појму дивизије и има њену бројчаност. Ал-вахда може бити мала као бригадна јединица и тако велика да може бројати и до 3.000 војника који су под директном командом меџлиса џихадија. У њиховој структури дивизија, постоји много одељења и бригада.

Ал-кусом

Ал-кусом је део јединица војне структуре Хезболаха. Постоје различите варијанте ове јединице (нпр. инжењерија, пешадија, итд.). Ал-кусоми генерално имају не више од 200 војника али могу бити и као бригаде и пукови.

Ал-форо

То је последња грана Хезболахове командне структуре. Ал-форо има еквивалент у бригади/пуку, а на њиховом челу је ал-хаџ ал-сајед, који надгледа и командује тим јединицама у бици. Ал-форо јединице нису веће од 12 Хезболахових војника а могу имати и само 6 људи. Реткост је пронаћи Хезболахову јединицу већу од 12 војника и то је један од разлога зашто многима Хезболахове јединице изгледају релативно мале.

Хезболах данас

Хезболах је нарастао у последњих 20 година и повећао број својих бораца за нешто више од 16.000 људи у 1995. да би данас имао укупно 70.000 добро обучених војника.
Прочитајте још:
Извор: balkanbreakingnews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА