Најновије

ДЕФИНИТИВНО: Грчка неће вратити дуг ММФ-у!

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис је званично потврдио да Грчка неће испоштовати рок да плати 1,6 милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду, који истиче у поноћ.
Јанис Варуфакис (Фото: on.aol.com принтскрин)

Јанис Варуфакис (Фото: on.aol.com принтскрин)

- Грчка данас неће уплатити 1,6 милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду, али се нада да ће у последњем тренутку постићи договор са кредиторима - рекао је министар финанисија Јанис Варуфакис. Нешто пре тога, немачки званичник изјавио је да је прекасно да се помогне Грчкој. Премијер Алексис Ципрас разговарао је данас телефоном са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и шефом Европске централне банке Мариом Драгијем, рекао је званичник владе у Атини. Ови контакти остварени су у покушају да се пронађе компромисно решење за исплату помоћи Атини у замену за провођење реформи. Раније данас атински дневни лист "Катимерини" објавио је да је да Грчки премијер Алексис Ципрас разматра најновији предлог Европске комисије о исплати помоћи Атини. "Премијерова канцеларија обавестила је Брисел да тренутно процењује јучерашњи нови предлог председника Европске комисије Жан-Клод Јункера, који обухвата помоћ у вези са дугом у октобру и промене које се односе на Грке са малим примањима", пише лист, који није прецизирао извор. У последњу понуду Европске комисије уврштен је предлог Грчке да ПДВ за хотелске услуге буде 13 одсто, а не 23 одсто, како су кредитори претходно захтевали. У случају позитивног одговора из Атине, министри финансија Еврозоне усвојили би саопштење у којем би поновили обећање из 2012. године о продужавању рока за отплату зајма, смањењу камата и продужавању мораторијума на доспелу камату на већ узете зајмове - бити реализовано у октобру. Ројтерсови извори наводе да је Јункерова понуда условљена писменом сагласношћу Атине која би на време била достављена председнику Еврогрупе Јерену Дијселблому, немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Франсоа Оланду, како би стигли да организују ванредни састанак Еврогрупе. Јуче је на Јункерове предлоге и његову примедбу да му је "грчки народ при срцу" из Атине одговорено да сумњају - у његову искреност.
Прочитајте још:Банкрот Грчке ће бити највећи државни банкрот у историјиГрци испразнили рафове, протест против ЕУ у Атини (ФОТО)
Извор: Блиц/Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА