Најновије

ИСЛАМСКА ДРЖАВА НАМ СЕ ПРИБЛИЖАВА: Ако падне Дамаск, пашће и Балкан!

Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић упозорио је да је Балкан наредно жариште ако Дамаск падне у руке џихадиста Исламске државе, јер ће се добровољци који су из балканских земаља пристигли на сиријско ратиште вратити кућама и наставити борбу за исту идеологију.
Исламски екстрамисти (Фото: presstv.ir)

Исламски екстрамисти (Фото: presstv.ir)

– Ако заузму Дамаск, а то се од трупа Исламске државе очекује и стимулишу се у том смеру, треба да очекујемо међународну конференцију о Блиском истоку која би за резултат могла имати лобирање за међународно признање Исламске државе. У томе ће предњачити Турска и поједине западне земље – оценио је Ћеранић. Он је додао да би се у том случају повратници са сиријског ратишта борили под “другом заставом”, односно деловали у име Ал Каиде, с обзиром на планове за међународно признање Исламске државе. – Њихов приоритетан задатак је стварање “велике Албаније” која би требало да се у првој фази прошири на рачун Македоније и Србије, а у другој фази и на територију Грчке. Црна Гора ће остати поштеђена, јер је постигла договор са НАТО да на наредном НАТО самиту добије позив у чланство. Нови калифат треба да очекујемо у Закавказју, гдје ће се преко Турске пребацити ударне групе Исламске државе – рекао је Ћеранић за македонски портал “Прес 24″. Он је истакао да је безбедносно стање на Балкану забрињавајуће, те да ће се наставити дестабилизација западног Балкана, који је “полигон за различите експерименте”. – Нове терористичке нападе можемо да очекујемо на јесен – напоменуо је Ћеранић. Говорећи о супротстављању терористичким претњама на Балкану, Ћеранић је оценио да ће се балканске земље безбедносним изазовима и претњама с којима су суочене моћи одупрети на адекватан начин тек када се међусобно увежу, односно остваре пуну и искрену сарадњу. – У том смислу потребно је направити лук Бањалука-Београд-Скопље. Мислим на мостове, односно везе у медијском, безбедносном и политичком смислу између Македоније, Србије и Републике Српске – истиче Ћеранић. Говорећи о вези између “буђења” радикалног ислама и “обојених” револуција у арапском свету, Ћеранић је истакао да су “обојене” револуције савремени механизам којим се руши непожељна власт, али и држава, које почну са такозваним ненасилним протестима, а увијек заврше насиљем. – Шта је остало од Либије, Сирије, Украјине..? Гадафи је узалуд упућивао апеле да се бори против Ал Каиде. Из ваздуха Либију је бомбардовао НАТО, а на копну је нападала Ал Каида. И на снаге сиријског предсједника Башара ал Асада обрушио би се НАТО да није руског противљења и руске војне базе у Тартусу. Снаге са којима се Асадова војска бори су Ал Каидин одред Ал Нусра фронт, али и јединице новостворене Исламске државе – наводи Ћеранић. Он је напоменуо да је у свему томе постојао заједнички интерес западних земаља и радикалних исламских покрета, што је за последицу имало рушење арапских држава на северу Африке – Либије, Сирије и Египта, у којем је након изборне победе “Муслиманског братства” извршен војни удар. – Тероризам је данас у функцији политичких и геополитичких сукоба – истакао је Ћеранић, напоменувши да су Исламска држава и Велика Албанија две спојене посуде и да њихово стварање треба посматрати у контексту геополитичког одмеравања снага између САД и ЕУ с једне, и Русије и Ирана са друге стране.
Прочитајте још:ЏИХАДИСТИ НАПАДАЈУ ИЗ ЈУЖНЕ МИТРОВИЦЕ: Косово у приправности, сваки час се очекује напад исламиста!„СРБИ МОЖЕТЕ ДА МИ ПЉУНЕТЕ ПОД ПРОЗОР“: Орић се прошетао судом, тврди да га штити САДМи смо народ кратког даха
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА