Најновије

Весић: Још 800 комуналних полицајаца за више реда и бољу заштиту по општинама

Изменама Закона о главном граду локална самоуправа ће бити знатно ближа грађанима који неће морати да путују километрима за поједина документа и дозволе, а градски менаџер Горан Весић најавио је да ће Град и његове општине добити нове надлежности и да ће бити мање одборника.
Илустрација (Фото: ЈуТјуб)

Илустрација (Фото: ЈуТјуб)

Весић каже да су Град Београд и Министарство државне управе и локалне самоуправе обавили консултације са више министарстава, а да ће сутра тим поводом бити обављени и разговори са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Посебне надлежности Граду

Према Весићевим речима, Град Београд ће добити посебне надлежности које до сада није имао, а које се, између осталог, односе на област екологије, имовинско-правних односа, катастра где ће град постављати управу, инспекција, попут водопривредне и туристичке... Град ће, објаснио је, бити надлежан за некатегорисане туристичке смештаје и добиће низ надлежности које се односе на лакше функционисање града у области социјалне и дечије заштите и образовања. - Град ће, када су у питању вртићу и школе, имати већину у школским одборима, где ћемо моћи да утичемо на постављење директора и сами ћемо моћи да формирамо цену за вртиће по општинама и да направимо разлику између различитих општина - рекао је градски менаџер. Истичући да није реч о списку жеља надлежних у граду, Весић је рекао да све набројано представља ствари потребне да би град свакодневно боље функционисао.

Смањен број одборника

Весић је навео и да ће бити смањен број одборника за око 40 одсто, како у Скупштини града Београда, тако и у скупштинама општина. Упоредо са изменама Закона о главном граду, у скупштинској процедури требало би да се нађу и измене закона о локалној самоуправи, о комуналној полицији и о службеницима у органима локалне самоуправе и АП Војводине.

Закон о комуналној полицији

За Београд је, истакао је, посебно важан Закон о комуналној полицији, који би требало да омогући да Град само у овој години добије скоро 800 комуналних полицајаца, а касније и више. - То ће побољшати комунални ред и омогућити да у различитим насељима и у приградским општинама, имамо комуналне полицајце што сада није случај. Грађани ће моћи да очекују више комуналног реда и бољу заштиту - сматра Весић. Он очекује да та законска решења буду усвојена током лета, како би до 1. новембра биле усвојене и измене Статута града, а како би од нове године град и општине стартовали са новим надлежностима.

Нови Статут града

Након усвајања измена Закона о главном граду, објаснио је, следи усвајање новог Статута града, којим ће бити прецизније дефинисани односи између градских и приградских општина. У том контексту, Весић је објаснио да ће град бити подељен у две зоне, односно имаће централне градске и приградске општине. Општине ће, истакао је, имати веће надлежности како би боље функционисале, што значи да ће им бити враћене функције за које се показало да их је непотребно централизовати. Градски менаџер је навео да ће приградске општине моћи да доносе урбанистичке планове ван обухвата плана генералне регулације, а моћи ће и да, у складу са законом, "газдују" грађевинским земљиштем. - Верујем да ћемо после овог процеса имати избалансиран однос. Град ће добити више надлежности - рекао је Весић истичући да Београд чини 40 одсто бруто друштвеног производа Србије, па постоји потреба да постоји заокружен систем и више надлежности како би боље функционисао.
Прочитајте још:Протест због убиства пса на БежанијиИзложба фотографија Британског геноцида кроз историју на Тргу РепубликеЕво шта ће писати на споменику Гаврилу Принципу који ће бити постављен у Београду
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА