Најновије

КОЛАПС: Грчка пред највећим банкротом у историји света

ЊУЈОРК - Грчка влада јуче је званично саопштила да нема новца да исплати доспелу рату Међународном монетарном фонду (ММФ) у износу од 1,6 милијарди евра, што значи да њен укупан дуг кредиторима износи рекордне 323 милијарде евра.
Ципрас (Фото: РИА новости)

Ципрас (Фото: РИА новости)

Уколико се хитно нешто не промени она би могла да доживи највећи банкрот једне државе у историји света. Истовремено, драматична ситуација у вези с том земљом, у којој су од понедељка затворене банке и у којој је народ почео да празни рафове у продавницама, узнемирава читаву Европу.

Гори и од Аргентине

Амерички Си Ен Ен подсетио је да је технички банкрот Грчке из 2012. засенио економски суноврат Аргентине из 2001, кад је та латиноамеричка држава банкротирала по основу дуга од 95 милијарди долара. Иако постоје одређене сличности између две земље, потенцијални банкрот Грчке могао имати далеко теже последице. Међутим, наглашено је да званична Атина због неисплаћене рате дуга ММФ неће одмах завршити у банкроту, јер та институција обично даје рок од месец дана након пропуштене уплате. Ипак, међународна тржишта вероватно ће већ од данас гледати на Грчку као да је доживела потпуни економски крах. Кључна разлика између ситуације у Грчкој и Аргентини је у томе што је дуг прве четири пута већи од терета дуга друге, а грчка привреда је тек половина обима привреде Аргентине. Иначе, Грчка је јуче затражила двогодишње продужење програма међународне помоћи и коришћење средстава из Европског стабилизационог механизма како би покрила своје финансијске потребе. Истовремено, из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса саопштено је да та земља остаје за преговарачким столом упркос референдуму који ће се одржати 5. јула, на ком ће се грађани изјашњавати о томе да ли су за прихватање понуде међународних кредитора.

Преузеће модел Косова

Иначе, теоретски излазак Грчке из кризе могао би да се догоди и ако она преузме модел једностране евроизације карактеристичне за Црну Гору и Косово, који не припадају еврозони. Косовски експерт Кујтим Добруна рекао је да је тај систем донео високу стабилност цена и минимализовао ризик курсних разлика.

Акција на интернету: Британац за Атину скупио 70.000 евра

Када би сваки становник Европе дао само три евра, Грчка би могла да отплати прву рату дугова, тврди Британац Том Фини (29). Тај младић покренуо је кампању како би прикупио 1,6 милијарди евра, колико износи рата грчког дуга према ММФ. Више хиљада људи одговорило је на његов позив, прикупивши 70.000 €. Страшно ево како су Грци спискали помоћ од 280 милијарди € .

Банке опељешиле државу

Кредит у износу од 240 милијарди евра, који је Грчка добила од међународних партнера 2010. и 2012, та земља је само делом потрошила на ублажавање последица финансијске кризе, док су све остало покупиле банке које су Атини позајмљивале новац пре кризе. Чувена „тројка“ сачињена од ММФ, Европске централне банке и Европске комисије први пут је прискочила Грчкој у помоћ 2010. јер Атина није више могла да финансира свој дуг од 310 милијарди евра, задужен углавном код великих европских банака.

Прошли више од десет дужничких криза

Прву дужничку кризу имали су у четвртом веку пре нове ере, кад је 13 грчких полиса узело кредит од Храма у Делосу У модерно доба (19. и 20. век) доживели су пет дужничких криза У кризи су, уз мање прекиде, провели 90 година Корупција Грчку кошта осам до 10 одсто БДП годишње Скоро 50 одсто младих је незапослено Готово 64 одсто Грка старих између 18 и 34 године живи код родитеља Становништво је старо - само 23,9 одсто грађана млађе је од 24 године Грчка сада проживљава гору кризу него што су је пролазиле САД на врхунцу Велике депресије тридесетих година

Три највећа државна банкрота досад

- 2001. Аргентина дуг 95 милијарди долара - 2010. Јамајка дуг 7,9 милијарди долара - 2008. Еквадор дуг 3,2 милијарде долара

Атина хоће преговоре: Отказују референдум

Грчка је предложила да откаже референдум ако се наставе преговори са ЕУ, рекао је јуче малтешки премијер Џозеф Мускат. Грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је својим партнерима у еврогрупи да је Грчка спремна да откаже референдум ако се „његове колеге из финансија брзо договоре с њим“.

Демонстрације: Митинг против Ципраса

Више од 30.000 људи окупило се јуче на митингу подршке позитивном одговору предлозима међународних кредитора у центру Атине. Упркос киши, хиљаде људи скандирало је „да“ и „оставка!“, носећи транспаренте „Грчка је Европа“ и грчке и европске заставе те дувајући у пиштаљке.
Прочитајте још:Грцима ће да сване ако држава банкротира„ПУТИНОВ ЗАКОН“: Ко бежи од служења војске – пет година без права на државну службу
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА