Најновије

Министарка прва да засече храст!

Судбина шест векова старог храста на Савинцу, уз деоницу будућег ауточ-пута (Коридора 11) у рукама је Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, односно министарке Зоране Михајловић. Зато позивамо министарку да се трипут прекрсти, па трипут удари секиром у 600-годишњег "свеца"! - срж је оштро интонираног протестног акта, који су мештани Савинца и околине упутили министарки Михајловић.
Храст-запис у Савинцу (Фото: glaszapadnesrbije.rs)

Храст-запис у Савинцу (Фото: glaszapadnesrbije.rs)

- Не такоше овај храст ни Турци, ни комунисти... Дође време да га руше они који се крсте и Богу моле. Стопут смо јавно казивали да нисмо против изградње ауто-пута већ само против промашеног пројекта који не штити знаменити храст - каже Милиша Николић (50), председник МЗ Савинац. Поборници очувања стабла најављују да ће пошто-пото, спречавати његову сечу. Са три стране машинске грдосије већ одавно су га опкопале. Храст је обима осам метара, а висок 40. Таквих у Србији има још само неколико. Читав овај крај је "епицентар" и поприште бурне историје, нарочито Другог српског устанка, а храст на Савинцу њен неми учесник и сведок. Зелена странка, оснивајући свој Општински одбор у Горњем Милановцу, својевремено је заговарала пресађивање храста. -Храст се лако може извадити са кореном и преместити 300 метара улево, а да не увене! Савремена технологија то омогућава. То се у ЕУ понекад чини са читавим квартовима, а камоли са једним стаблом. Ако проблем храста буде решен тако, Зелени се неће противити - рекао је тада мр Горан Чабради, копредседник странке. После најаве да ће храст бити посечен, мр Чабради је новинарима најавио: - Бранићемо храст од сече, као и раније. Бићемо тамо! Ваљда неће одлучити да га секу криомице ноћу, или у невреме?!

Траса-скупља

- Пројекат ауто-пута је урађен и на штету државе, управо у деоници преко Савинца - тврди председник МЗ Милиша Николић. - Другим правцем ауто-пут би био краћи за два километра, не би морала да се граде два тунела и надвожњак, нити да се измештају ток реке Дичине и локални пут.

Зорана ћути када ће пасти храст!

Иако су је мештани Савинца позвали да то она лично уради, јуче се није изјашњавала тим поводом. Чак ни на састанку са главним извођачем радова “Азвиртом” на том делу ауто-пута. Са њима се договорила да се направе заједнички састанци како би се убрзала градња деонице Љиг-Прељина. Када ће и ко посећи дрво старо 600 година нико не зна ни у Зоранином министартву. На конкретна питања одгворили су: - У сарадњи са Шумарским факултетом у Београду и „Петницом“ ћемо наћи решење које ће моћи да покрије све апекте. То је калемљење храста како бисмо добили много више оваквих храстова, али и пут какав се Србији предуго обећава. Разумемо оправдану велику заинтересованост мештана за овај храст и подједнако желимо да имамо и пут и прихватљиво решење за све - рекли су они. У „Азвирту“ наводе да они неће сећи дрво као да су свесни колики је значај тог храста за српски народ. Према предању, свето дрво, у које спада и храст у Савинцу, изражава живот, младост и мудрост. У давна времена такво дрвеће служило је као замена за храмове.
Прочитајте још:ПРИЧА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРБИЈУ: Мајка их држала заточене у кући, ослобођени тек након њене смрти! (ВИДЕО)Руси на Видовдан дошли на Газиместан: Шиптари их окружили калашњиковима и претресали (ФОТО)
Извор: Вечерње новости, Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА