Најновије

ОПРЕЗ: Европи прете астероиди, да ли је угрожена и Србија?

Компјутерски програм “Армор”, који предвиђа “путање” познатих астероида и израчунава расподелу ризика у случају да погоде Земљу, помоћи ће организацијама попут Уједињених нација да одлуче да ли да евакуишу становништво, или пошаљу свемирску летелицу да пресретне опасне објекте.
Прети ли катаклизма? (Фото: Киткиб)

Прети ли катаклизма? (Фото: Киткиб)

“Открили смо око 13.000 астероида, од којих би око 500 могли да погоде Земљу”, објашњава Клеменс Румпф, докторанд Универзитета у Саутемптону који је направио програм. “Сада можемо да израчунамо где би могли да падну и штету коју би могли да нанесу, и на основу тога направимо планове за евакуацију”, каже он. У случају удара астероида један од највећих проблема је цунами, при чему су најугроженији људи који живе у приобалним подручјима. Нове мапе откривају широку зону опасности у Европи, која захвата Скандинавију, Немачку, Француску и Шпанију. Што се Србије тиче, она се по свој прилици налази изван главних "рута" астероида, па је мања вероватноћа велике катастрофе. Сједињеним Државама не прети посебна опасност, не рачунајући Флориду и Лујзијану. Јужна Аустралија је посебно угрожена, јер неколико путања астероида пролазе преко Националног парка Лејк Герднер и воде према Квинсленду. Расподела вероватноће удара астероида комбинована је са мапом светске популације како би се добила глобална расподела ризика. Она показује да је југоисточна Британија једно од најугроженијих подручја на свету, због велике густине насељености у приобалним подручјима, што значи да би стотине хиљада људи могли да погину у цунамију, изазваном падом астероида у Атлантски океан. Осим што омогућава да се утврди где ће пасти астероид, нови софтвер симулира шта би могло да се догоди уколико бисмо покушали да га скренемо са путање, на пример, помоћу свемирске летелице.
Прочитајте још: НЛО ИЗНАД САРАЈЕВА? Снимали залазак сунца, а погледајте шта су снимили (ВИДЕО)ПАРАНОРМАЛНА ПОЈАВА: Ловци на утваре тврде да имају доказ да је примећен дух девојчице (ВИДЕО)
Извор: Блиц/telegraph.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА