Најновије

Русија предала алтернативни нацрт резолуције о Сребреници

ЊУJOРK - Русиjа jе предала Савету безбедности УН (СБ УН) алтернативни нацрт резолуциjе о БиХ, као противтежу британском документу коjи се предлаже за усваjање поводом 20. годишњице трагичних догађаjа у Сребреници, jавиле су руске агенциjе, позиваjући се на прес секретара руске мисиjе при УН Aлексеjа Заjцева.
Уједињене Нације (Фото: Flickr)

Уједињене Нације (Фото: Flickr)

"Oваj нацрт сматрамо уравнотежениjим и ориjентисаним на помирење страна, а не на стварање додатних линиjа подела у БиХ", рекао jе Заjцев. Oн ниjе желео да говори о главним одредбама документа коjи jе предложила Русиjа, додаjући да jе то у овом тренутку "несврсисходно", пренео jе TAС. Aгенциjа подсећа да Велика Британиjа планира да своj нацрт резолуциjе на гласање 7. jула, четири дана пред 20. годишњицу трагичних догађаjа у Сребреници. У британском документу се убиство 8.000 босанских муслимана у Сребреници 1995. године квалификуjе као геноцид, а из увида у нацрт, српски медиjи израчунали су да се реч "геноцид" употребљава 35 пута у тексту, док се "помирење" помиње само три пута, пренела jе Руска информативна агенциjа (РИA) Новости. Aгенциjе подсећаjу да jе средином jуна председник Републике Српске Mилорад Додик рекао да намерава да се обрати Русиjи са молбом да уложи вето на резолуциjу о Сребреници, а да jе шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров раниjе рекао да ће резолуциjа коjа се промовише у СБ УН испровоцирати додатна међуетничка трвења на Балкану. После сусрета са Додиком у Санкт-Петербургу 19. jуна, Лавров jе рекао да jе британски нацрт резолуциjе заснова на "апсолутно антисрпском кључу" и "погрешно тумачи, чак и на правном плану, све што се десило и што jе већ оцењивано у СБ УН". Руске агенциjе подсећаjу да jе у рату у БиХ између 1992. и 1995. године живот изгубило приближно 100.000 људи, да су за наjтрагичниjи моменат конфликта признати догађаjи у Сребреници, и да jе наjвиша судска инстанца УН - Mеђународни суд правде 2007. признао масовно убиство муслимана за геноцид.
Прочитајте још:Министарка прва да засече храст!„ПУТИНОВ ЗАКОН“: Ко бежи од служења војске – пет година без права на државну службу
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА