Најновије

Ево шта о себи откријете сваки пут када одете на интернет

Сједињене државе су окончале програм надгледања својих и туђих грађана на интернету, који су увеле због спречавања тероризма. То не значи да су сада наши подаци сигурни. Напротив, много је оних који нас прате, а да тога нисмо свесни. Углавном их занима шта могу да нам продају.
Много је оних који нас прате, а да тога нисмо свесни (Фото: pixabay.com)

Много је оних који нас прате, а да тога нисмо свесни (Фото: pixabay.com)

Интернет мапа Србије показује везе између различитих провајдера и тачке на којима се размењује све што ми неком шаљемо или неко нама шаље. Само један клик, чак и пре отварања жељеног сајта, послаће мали пакет информација, који у делићу секунде путује у Франкфурт, али и до Северне Каролине. Прелази границе и остаје уписан у бар пет земаља на том путу. Сваки од њих, у највећем броју случајева, задржава те податке тако да остаје записано ко је, када и у које време послао коју врсту податка. Када се скупи једна велика гомила тих метаподатака можемо добити озбиљне профиле личности – каже Владан Јолер из "Шер фондације". Профили су занимљиви пре свега компанијама које се оглашавају на интернету. Наши подаци су практично валута да платимо оно што је на први поглед бесплатно, од Гугла до Вајбера и Фејсбука. Компанија која се рекламира на светском претаживачу жели да зна да ли смо потенцијални купци. А то сазнаје пратећи шта радимо на мрежи. Сваки клик. – Разлога за бригу има на претек, подаци о томе где смо се кретали пре неколико година су остале код неких компанија, те компаније могу да их продају другим. Све те компаније се налазе изван територије Србије и мала је шанса да наша држава може на адекватан начин да заштити нашу приватност – каже стручњак за права на интернету Ђорђе Кривокапић. Проблем постаје још сложенији када су нам у рукама паметни телефони. Преко њих се не прати само шта нам је најзанимљивије на мрежама, већ и много више од тога. Не прикупљају само податке кога смо звали, ко нас је звао, смс, сурфовање, Фејсбук фотографије, већ се константно прикупљају подаци и где смо се кретали, а самим тим подаци са нашег телелефона могу одредити и када спавамо, дневне рутине и слично – каже Кривокапић. И мале су шансе да се од тога заштитимо. – Можете спровести неку врсту интернет веганства, да не користите Гугл, Фејсбук, не користите ниједан од тих сајтова, али то је у садашњем друштву мање-више немогуће– сматра Владан Јолер. Али је могуће да озбиљније размишљамо о томе где су наши подаци и ко би и на који начин могао да их употреби. Или злоупотреби.
Прочитајте још:КАСПЕРСКИ: Нова претња људима биће – паметни телевизори, усисивачи, пегле…Прочитајте како да се заштитите од хакера
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА