Најновије

НОВЕ ЖРТВЕ: Више од 40 погинулих у Јемену

Најмање 21 особа погинула је данас у ваздушним нападима, а још петоро у сукобима у Адену, другом по величини граду Јемена, у провинцији Абјан било је пет жртава, граду Таезу смртно је страдало осморо људи.
Ситуација у Јемену се не смирује (Фото: Јутјуб)

Ситуација у Јемену се не смирује (Фото: Јутјуб)

Војни извори наводе да је у Адену погинуло 13 Хута, односно шитских побуњеникаи осам провладиних бораца. Авиони су напали позиције Хута на северу тог лучког града, убивши шест бораца, након што је у борбама убијено још седам побуњеника и осам војника лојалних председнику Абдрабу Мансуру Хадију. Током протекле ноћи побуњеници су гранатирали неколико стамбених четврти и убили најмање пет особа, међу којима једно дета, а још 89 цивила је рањено. У суседној провинцији Абјан убијено је у заседи пет побуњеника, а осморо побуњеника погинуло је у пуцњави у трећем граду по величини, Таезу. Авиони су бомбардовали и неколико позиција Хута у њиховом упоришту, провинцији Сада, као и резиденцију њихових функционера у Сани. Нападнути су и у северној провинцији Хаџа, која се граничи са Саудијском Арабијом. Хути или Хуси припадају шитској секти Зеида, који живе углавном на северу Јемена и по неким оценама сачињавају око трећину од 24,4 милиона становника. Група је названа по њеном оснивачу Хусеину Ал-Хусију кога је, како је саопштавано, јеменска армија убила у септембру 2004. године, после чега је на њеном челу његов брат Абдел Малик ал-Хуси. Од тада су Хути организовали неколико побуна жалећи се на дискриминацију и како би проширили аутономију провинције Сада, у којој живе. Од почетка побуне они су проширили утицај на северу земље, а у августу 2014. почели са одржавањем масовних демонстрација у неколико региона. До средине септембра прошле године оружјем су заузели неколико четврти Сане, укључујући и више државних установа. Сукоби власти и шитских побуњеника интензивирани су августа 2014, а војно крило Хута "Ансар Алах" заузело је главни град Сану. Сунитска војна коалиција уз подршку Бахреина, Катара, Кувајта и УАЕ и прикључене Египат, Јордан, Мароко и Судан, предвођена Саудијском Арабијом, покренула је ваздушне нападе против побуњеника у марту, пошто су Хути преузели контролу над већим делом земље и надирали у Адену, где је Хади нашао уточиште пре него што је пребегао у Ријад. Према подацима УН, од марта је у тој земљи Арабијског полуострва погинуло више од 2.600 људи, а више од 14.000 је рањено. Процењено је да је за више од 80 одсто или 21 милион становника потребна хуманитарна помоћ. Према неким извештајима, сукобљене стране и коалиција која подржава владу сагласили су се о петодневном прекиду борби, током телефонских консултација генералног секретара УН Бан Ки-муна, Хадија, шефа саудијске дипломатије Адела ал-Џубеира и Бановог специјалног изасланика Исмаила Улд Шеика Ахмеда.
Прочитајте још:Тајни мејлови Хилари Клинтон: Са пријатељима је свргавала ГадафијаТунис последњи зид између џихадиста и Европе
Извор: Блиц/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА