Најновије

Усташама смета помињање геноцида

Проусташки активисти на челу са Драженом Келеминцем покушали су да спрече промоцију књиге "Организирана присилна исељавања Срба из НДХ" аутора Филипа Шкиљана. Промоцију је на Филозофском факултету у Загребу организовало Српско народно веће.
Усташе (Фото: ЈуТјуб)

Усташе (Фото: ЈуТјуб)

Келеминац је, пре него што је њега и друштво одвела полиција, тражио од учесника да се извину "због вређања Домовинског рата", видећи везу у присилном исељавању Срба у НДХ-а и последњем рату у Хрватској. Аутор књиге Филип Шкиљан рекао је да је књига настајала дуго, а све је почело пре осам година када је у архиву видео 150 кутија које су се односиле на српску трагедију у НДХ-а. Била је то грађа која је говорила о одузимању српске имовине, о депортацијама и логорима. - Да се сав труд исплатио схватио сам оног тренутка када сам добио комплименте од свог деде и преживелих исељених Срба - рекао је Шкиљан. За Драгана Марковину, водитеља Архива Срба у Хрватској, важност појављивања овакве књиге је у чињеници да се управо у овом времену у Хрватској "све чешће сусрећемо с отвореним негирањем оног што се догађало у НДХ", а ова књига на документован начин говори о прогонима, прекрштавању, планском исељавању и отимању имовине у власништву Срба, односно српских институција. - Књига говори о државном терору, ширењу страха, производњи непријатеља од дојучерашњих комшија, затварању у логоре и масовном убијању - рекла је професорка Динка Чорокало Бирушки, додајући да је протеривање имало за циљ "да се ономе ко се протерује избрише траг на неком простору и оно је израз неисказиве мржње". - То искуство је, ако не трајно онда сигурно дугорочно, обележило односе Хрвата и Срба. Зато је ова књига потребна као колекктивно сећање и као колективно отрежњење - истакла је она. - То искуство је, ако не трајно онда сигурно дугорочно, обележило односе Хрвата и Срба. Зато је ова књига потребна као колекктивно сећање и као колективно отрежњење - истакла је она.

Жртве још нису пописане

Историчар Драго Роксандић подсетио је како на овдашњим просторима готово не постоји генерација која није сведочила рату, а до данас немамо пописане све људске губитке из Првог и Другог светског рата, али ни податак колико је држављана Хрватске страдало у последњем рату. - Због тога још увек нисмо у ситуацији да се носимо с оним што нам сугерише ова књига, индивидуализацијом трагедије и хуманизацијом трауме- рекао је Роксандић.
Прочитајте још:Од црвеног до црног Сплита: Како је овај град постао појам за неофашизамНастављен прогон ћирилице из ЗагребаКако је БиХ постала колевка модерног џихада?
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА