Најновије

НЕКА НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ: Египатска војска једва спречила исламисте да заузму Синајско полуострво!

Председник Египта Абдел-Фатах ал-Сиси, по први пут за годину дана одевен у војну униформу, рекао је данас да је његова влада спречила покушај екстремистичке Исламске државе да заузму део полуострва Синај и тамо успоставе своју владавину.
ИСИЛ (Фото: Твитер)

ИСИЛ (Фото: Твитер)

Сиси је рекао да су припадници ИД покушали да прогласе “Исламску државу, по свом концепту, на полуострву Синај” и захвалио војсци јер је “успела да спречи веома велики план”. – Нико не може Египћанима да наметне нешто што они не желе. Да би стигли до Египћана, морају да прођу поред војске, синова Египта – нагласио је Сиси у обраћању војницима на Синају, пренео је АП. Египатска влада је у среду покренула кампању ваздушних удара на положаје ИД након жестоког напада џихадиста на Шеик Зувеид, у којем су погинуле десетине људи. Египатска војска је саопштила да је том приликом погинуло 17 војника и 100 џихадиста, али извори из локалних безбедносних снага и хитне помоћи истичу да је број погинулих војника најмање 70, док се међу џихадистима број жртава мери десетинама. Египатске снаге безбедности често су биле мета напада, посебно на Синају, након свргавања исламистичког председника Мохамеда Морсија 2013. и жестоког обрачуна власти са његовим присталицама. За неке од најсмртоноснијих напада одговорност је преузела група Ансар Бејт ал-Макдис, која је променила име у Синајска провинција прошле године пошто се заклела на верност Исламској држави. Садашњи председник ал-Сиси, који је као командант војске учествовао у свргавању Морсија, рекао је да Синајска провинција и друге екстремистичке групе представљају суштинску претњу Египту, другим арапским државама и Западу.
Прочитајте још:ИСТИНА ИЗЛАЗИ НА ВИДЕЛО: Како су САД и Британија подстаклe стварање ИСИЛ-аВашингтон забринут због Грчког референдума и могућег напуштања еврозоне
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА