Најновије

Вашингтон забринут због Грчког референдума и могућег напуштања еврозоне

Док већина влада и институција Европске уније прижељкују да Грци на сутрашњем референдуму гласају за програм подршке поверилаца грчког дуга и тиме вероватну оставку владе Алексиса Ципраса, европски медији јављају да је Вашингтон ;забринут и против је "Грегзита" - изласка Грчке из еврозороне.
Излазак из еврозоне све извеснији (Илустрација: Правда)

Излазак из еврозоне све извеснији (Илустрација: Правда)

Амерички председник Барак Обама сматра да би то могло у извесној мери уздрмати стабилност светске привреде и постојаност ЕУ, али је Вашингтону пре свега важна геополитичке улога Грчке, чланице ЕУ и НАТО-а, на веома рањивом југоисточном рубу Европе, сучељеном с ратом против исламистичких терориста и Исламске државе, таласом илегалне имиграције који, кријући у себи и терористе, сад иде такође балканском рутом. Француски лист Монд и шпански Паис тако наводе да је Вашингтон забринут и зато што је Ципрасова влада "већ испољила одређено разумевање с Русијом и сарађује на пројектима гасовода, док је Кина уложила велика средства у луку Пиреј, а преко Грчке кренула у изградњу новог 'пута свиле' преко Балкана ка ЕУ". Вашингтон сматра да би "удес" изласка Грчке из зоне евра био опасан и за војну команду НАТО-а у источном Средоземљу и, како предочава Монд, на Криту је и даље база шесте америчке флоте, а то је сасвим близу Сирије, Јордана, Либана и Израела. Током интервенције у Либији с циљем да се сруши власт пуковника Гадафија, између марта и октобра 2011, додаје париски дневник, одатле су кретали амерички војни авиони Ф-16, а близу 400 стотине америчких маринаца, пребачених из Северне Каролине, тада су стигли у ту базу, малу луку поред туристичког бисера Ханије. У европским медијима се такође наводе очекивања многих влада и тела у ЕУ да, без обзира на исход референдума у Грчкој, с новом владом у Атини буду настављени, у суштини покренути нови преговори о решавају грчке кризе и огромног дуга.
Прочитајте још:Пољска премијерка: Грци су преварениТунис увео ванредно стање!ШТА ЈЕ РУС НАПИСАО У ЧЕСТИТКИ: Путин честитао Обами Дан независности
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА