Најновије

Изетбеговић подржао британску резолуциjу

СAРAJEВO - Бошњачки члан Председништва БИХ Бакир Изетбеговић изразио jе пуну подршку британском нацрту резолуциjе у СБ о Сребреници jер jе, како каже, таj град претворио у "наjмрачниjи час" Уjедињених нациjа коjе, по сопственом признању нису успеле да заштите цивилно сталновиштво упркос своjоj обавези.
Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб принтскрин)

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб принтскрин)

У писму председнику Савета безбедности УН Џерарду ван Бохемену, Изетбеговић jе оценио да jе стога више него прикладно да СБ УН ода почаст жртвама Сребренице усваjањем резолуциjе и да "истина и правда нису неприjатељи мира и стабилности". С друге стране, српски члан Председништва БиХ и председаваjући колективног шефа државе Mладен Иванић, упутио jе недавно писмо амбасадорима земаља чланица СБ УН, затраживши да се не усвоjи резолуциjа о Сребреници. Иванић jе тада рекао да се на оваj корак одлучио, jер о резолуциjи нема консензуса у Председништву БиХ, због чега не види смисао њеног сазивања. “Заштићена зона Уjедињених нациjа, Сребреница, претворила се у наjмрачниjи час УН-а, jер ова организациjа, по властитом признању, ниjе заштитила цивилно становништво у Сребреници упркос своjоj обавези. У свом Извештаjу о паду Сребренице, коjи jе поднесен 2000. године, генерални секретар Уjедињених нациjа Kофи Aнан наводи да грешком, погрешном проценом и немогућношћу да се препозна обим зла с коjим су суочене, Уjедињене нациjе нису учиниле своj део посла како би помогле да се спаси народ Сребренице“, нагласио jе Изетбеговић. Подсетио jе да jе у свом обраћању на комеморациjи поводом геноцида у Сребреници одржаноj 1. jула 2015, генерални секретар Бан Kи-Мун jе изjавио: “Уjедињене нациjе, коjе су основане са циљем спречавања понављања таквих злочина, и поред одговорности, нису успеле сачувати животе недужних цивила коjи су тражили заштиту од сукоба и насиља око њих. Секретеријат Уjедињених нациjа, Савет безбедности и земље чланице деле кривицу.“ "Aргументи од неких да ће доношење ове резолуциjе имати негативне последице по стабилност у Босни и Херцеговини и продубити поделе у нашем друштву, дубоко су цинични и требаjу бити категорично одбачени од Савета безбедности“, истакао jе он. Истина и правда нису неприjатељи мира и стабилности. Напротив, они одржаваjу мир и стабилност, каже Изетбеговић и додаjе да процес помирења не може ићи напред ако не постоjи заjедничко признавање злочина и настоjање да се починитељи приведу правди. Изетбеговић jе нагласио да они коjи желе боље односе у Босни и Херцеговини, и са Босном, мораjу прихватити прошлост, суочити се са истином, престати да вређаjу жртве и оне коjи су преживели геноцид, као и негирање судски потврђених историjских чињеница.
Прочитајте још:ВУЧИЋ ОДБРУСИО ПУТИНУ: Руси ставите вето на резолуцију о Сребреници или Србија даље иде сама!НЕОЧЕКИВАНО: Британски Гардијан позвао Британију, САД и Француску да се извине за Сребреницу!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА