Најновије

Хути напали британски теретни брод, амерички ратни брод и гађали град Еилат у Израелу

Хути (Покрет Ансар Алах) из Јемена преузели су одговорност за лансирање ракетних напада на британски теретни брод у Аденском заливу.

"Поморске снаге јеменских оружаних снага извеле су напад на британски брод "Исландер" у Аденском заливу са неколико пројектила", рекао је портпарол војске Хути, бригадни генерал Јахја Сареа у саопштењу.

Ракете су директно погодиле брод, изазвавши пожар на њему, рекао је портпарол, који је такође саопштио да је амерички разарач у Црвеном мору гађан са неколико дронова.

У истој изјави бриг. генерал Сареа је рекао да су Хути такође испалили неколико балистичких пројектила и дронова према најјужнијем израелском граду Еилату.

Раније је Централна команда Сједињених Држава саопштила да су Хути испалили две противбродске балистичке ракете из јужног Јемена у Аденски залив. Команда је потврдила да је брод под заставом Палауа у британском власништву погођен, али је рекла да брод наставља путовање.

Централна команда Сједињених Држава је такође објавио да су авиони и ратни бродови из операције “Prosperity Guardian” коју предводе САД оборили шест самоубилачких дронова Хути изнад Црвеног мора.

„ Дрон камиказу идентификовала је америчка Централна команда као највероватније циљаног на америчке и коалиционе ратне бродове и да представљају непосредну претњу“, наводи се у саопштењу.

Одвојено, израелска војска је саопштила да је њен противваздушни систем “Стрела” пресрео балистичку ракету коју су наводно испалили Хути (Ансар Алах) из Јемена преко Црвеног мора. Пројектил је био на путу за Еилат.

Хути, које подржава Иран, гађали су десетине бродова повезаних са Израелом и друге у власништву САД и Уједињеног Краљевства у Црвеном мору и Аденском заливу од 19. новембра као одговор на текући израелски рат и опсаду појаса Газе.

Ситуација је ескалирала 22. фебруара слањем службеног обавештења шпедитерима и осигуравачима о, како су рекли, забрани пловила повезаним са Израелом, САД и Великом Британијом да плове у околним морима.

Комуникација, прва за бродарску индустрију у којој се наводи забрана, дошла је у облику два обавештења из новоназваног Координационог центра за хуманитарне операције Хута, послата осигуравајућим компанијама и компанијама за транспорт.

Бродови који су у потпуности или делимично у власништву израелских појединаца или ентитета и пловила под заставом Израела, или су у власништву америчких или британских појединаца или ентитета, или плове под њиховим заставама, забрањени су у Црвеном мору, Аденском заливу и Арапском мору, стајало је у обавештењу које су послали Хути.

„Центар за хуманитарне операције основан је у Сани да координише безбедан и миран пролаз бродова и пловила који немају везе са Израелом“, рекао је високи званичник Хути за Ројтерс истог дана.

САД и Велика Британија су већ извеле десетине напада на подручја под контролом Хута у Јемену. Међутим, група је и даље неустрашива, што је очигледно у њеним недавним нападима.

Руске трупе нападају западно од Авдејевке, Украјинци убацили тенкове "Абрамс" у борбу (МАПА/ВИДЕО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА