Најновије

Путин: Русија и Кина заједно могу да реше све проблеме

УФА – Русија и Кина удруженим снагама могу да реше све актуелне проблеме и обаве све задатке, изјавио је данас руски председник Владимир Путин уочи сутрашњег самита групе БРИКС, која окупља брзорастуће привреде Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике.
Путин и Си Ђинпинг (Фото: РИА новости)

Путин и Си Ђинпинг (Фото: РИА новости)

„Веома смо свесни проблема са којима се суочавамо и на привредном плану и на плану међународне политике, али ћемо удруживањем снага без сумње пребродити све потешкоће са којима се суочавамо”, рекао је Путин на састанку са кинеским председником Сји Ђинпингом на маргинама самита БРИКС, пренела је агенција Тас с. Руски председник је додао да је срећан што може да пожели добродошлицу кинеској делегацији у граду Уфа у којем се одржава самит, а који је, према Путиновим речима, „један од најлепших градова подручја уз реку Волгу”. „Не кријем да сам посебно срећан што сам се састао са нашим пријатељима из Кине, узимајући у обзир велики обим наших хуманитарних и политичких контаката, као и растући обим трговинских и економских веза”, поручио је Путин кинеском лидеру. Путин ће у склопу самита БРИКС, који званично почиње сутра у Уфи, разговарати и са премијером Индије Нарендром Модијем и јужноафричким председником Џејкобом Зумом. „Иза затворених врата и на радним ручковима ће лидери разговарати о свим актуелним проблемима на међународној сцени, укључујући Украјини, Грчку и терористичке претње Исламске државе”, најавио је уочи почетка самита БРИКС Путинов саветник за спољну политику Јуриј Ушаков за агенцију РИА Новости. Међу најважнијим темама тог самита ће бити оснивање банке БРИКС, чија ће главна сврха бити финансирање инфраструктурних пројеката у државама чланицама и земљама у развоју. „То ће вероватно бити једна од водећих институција у свету, а фокусираће се на инфраструктурне пројекте”, рекао је руски министар привреде Алексеј Уљукајев. У Уфи, граду око 1.100 километара удаљеном од Москве, истовремено се одржава састанак регионалне групе за безбедност, Шангајске организације за сарадњу (SCO), на којем ће се Путин састати са иранским председником Хасаном Руханијем. Иран има статус посматрача у организацији SCO, коју чине Русија, Кина и бивше совјетске републике из централне Азије - Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан.
Прочитајте још:Ципрас: Сутра износимо конкретан предлог реформиЈункер „брани“ грчки народ од ЦипрасаСУСРЕТ ЕКОНОМСКИХ ЏИНОВА: Самит БРИКС и ШОС 2015
Извор: Политика  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА