Најновије

БРИКС уз Путина

МОСКВА - Самит земаља организације БРИКС који је у у четвртак у Уфи усвојио политичку декларацију, на најбољи начин показује да руководство у Вашингтону није успело да својим санкцијама изолује председника Русије Владимира Путина. Кина, Бразил, Индија и Јужноафричка Република имају идентична, или врло слична мишљења о бројним актуелним политичким и економским питањима.
БРИКС (Фото: Википедија)

БРИКС (Фото: Википедија)

Осим што су дали своју оцену садашње политичке ситуације у свету, лидери БРИКС су донели план активности у наредних годину дана. На иницијативу Русије усвојена је Стратегија економске сарадње до 2020. године. Циљ није само кооперација, него и раст економског нивоа у свакој од земаља чланица БРИКС, као и подизање конкурентске способности на светском тржишту. Поред овог, земље БРИКС у Декларацији истичу да су неприхватљиве једностране санкције које нарушавају признате норме међународног права. Очигледно свесни да би Вашингтон у ближој будућности могао почети са наоружавањем космоса, чланице БРИКС су апеловале да се не допусти трка у наоружању у космосу. Учесници самита у Уфи су подсетили да је у децембру 2014. године, Генерална скупштина УН, на предлог Русије, донела резолуцију о неразмештању оружја у космос. Лидери су се договорили да ће се заједнички борити против тероризма. Руски председник Путин је истакао да ће БРИКС и даље доприносити међународној безбедности и решавању кључних питања савременог света.

Јасан сигнал Кијеву

Што се тиче најактуелнијих политичких међународних питања, за Путина је свакако веома важно то што су лидери земаља БРИКС позвали да се завађене стране у Украјини држе договора у Минску. То је сигнал Кијеву да не кује ратне планове о враћању силом територије која је сада под контролом побуњеника.
Прочитајте још:РАТУЈУ ДА БИ ПОГИНУЛИ: Елитна јединица тзв. Исламске државе састављена од манијака и самоубицаХАОС У АМЕРИЦИ О КОМ МЕДИЈИ ЋУТЕ: Авиони не лете, сајтови не раде, струја нестаје, берза пропада, и ево шта се још десилоЛавров: Не уживамо у кризи Еврозоне!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА