Најновије

ДСС упозорава: ВАНУК је темеље за измишљање "војвођанске нације"!

БЕОГРАД - Демократска странка Србије одлучно се противи формирању тзв. "војвођанске академије", јер је то у супротности са Уставом и законима Србије и представља покушај ударања темеља војвођанске нације, стоји у изјави потпредседника ДСС-а, Борка Илића.
Борко Илић (Фото: ЈуТјуб)

Борко Илић (Фото: ЈуТјуб)

ДС, ЛСВ и СВМ не одустају од покушаја поделе државе Србије и српског народа без обзира на велику победу владавине права, Устава и Демократске странке Србије над поборницима одвајања Војводине од Србије извојеване на Уставном суду, каже се у изјави достављеној медијима. Ко хоће ВАНУК, а не одговара му САНУ у Новом Саду, значи да му не одговарају ни Светозар Милетић, ни Лаза Костић, ни Ј.Ј. Змај, ни Јаша Томић, ни хероји ослобађања Војводине из 1918. Војводина је 1918. рекла историјско ДА за присаједнињење матици Србији и од тада је свима јасно да је Војводина Србија, поручује Илић. Српски народ, грађани Војводине и Демократска странка Србије неће дозволити одлазећој покрајинској власти да од северне српске покрајине направи ново кризно жариште и средство за дестабилизацију државе Србије, навео је Борко Илић у својој изјави. Подсећамо, САНУ је такође критиковала оснивање војвођанске академије ВАНУК. Донесена у занимљивом тренутку и са још занимљивијим правним образложењем, одлука о формирању ВАНУК нас је уверила да се ради о упорном и припремљеном политичком настојању које ће, поново упозоравамо, имати за резултат релативизацију или чак разбијање јединственог научног, уметничког и културног простора - ово је став Српске академије наука и уметности о одлуци Скупштине Војводине о оснивању Јавног предузећа "Војвођанска академија наука, уметности и културе" (ВАНУК), пишу Вечерње Новости. Иако је већина мислила да је иницијатива о оснивању ВАНУК чиста провокација, покрајинске власти су то ипак учиниле. Закон је јасан и каже да покрајина не може да оснива научноистраживачке институције, али су се покрајинске власти досетиле да досадашњу невладину организацију ВАНУ "преведу" у јавно предузеће. Тако би могли несметано да их финансирају буџетским парама.
Прочитајте још:Вулин: Азиланти постају велики проблем – издржаћемо још пар недеља!ОНИ РУСИЈИ НИСУ РЕКЛИ ХВАЛА: Да ли су ове српске странке заправо антисрпски елементи!?
Реагујући на ову одлуку, из САНУ је стигао и коментар да ће "кратковидој политици наставити као алтернативу да нуде озбиљан, отворен и аргументован дијалог сходно законски дефинисаној улози". - Јавност треба да буде свесна да су донесене одлуке сувише озбиљне да би се препустиле само политичарима - оцењено је из председништва САНУ. А изгласавање одлуке о оснивању ЈП ВАНУК ускоро ће се наћи на провери у новосадском Привредном суду. Без обзира на жестоко противљење САНУ, многих републичких институција и посланика опозиције у Војводини, покрајина је у уторак добила Војвођанску академију наука, уметности и културе. За оснивање ВАНУК, после готово трочасовне расправе, гласало је 58 од присутних 80 посланика. Гласове за ВАНУК дали су чланови владајуће коалиције ДС, ЛСВ и СВМ. Покрајински секретар за науку Владимир Павлов образложио је „потребу за оснивање ВАНУК“ нагласивши да се њеним оснивањем стварају услови за проучавање научних, уметничких и културних специфичности Војводине. Извор: Правда / Вечерње Новости / Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА