Најновије

ДАЧИЋ СЕ "ПЕРЕ": Србија није гласала против Русије

ХЕЛСИНКИ/БЕОГРАД - Парламентарна скупштина ОЕБС-а усвојила резолуцију о осуди "руских акција у Украјини". Србија није гласала против Русије у Хелсинкију, а Ивица Дачић каже да се парламентарцима обратио "само протоколарно".
Протоколарно обраћање Ивице Дачића у Хелсинкију (Фото: ОЕБС)

Протоколарно обраћање Ивице Дачића у Хелсинкију (Фото: ОЕБС)

Парламентарна скупштина ОЕБС-а усвојила је у среду Резолуцију о осуди "наставка акција Русије у Украјини", а први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је јуче у својству председавајућег боравио у Хелсинкију на обележавању 40. годишњице оснивања ОЕБС-а, истиче да то нема везе са њим. "То је Парламентарна скупштина ОЕБС-а, ја, односно Србија, не председавам тиме. То су парламентарци из земаља ОЕБС-а и ту учествује делегација наше скупштине. Ја сам се у четвртак протоколарно њима обратио и одговарао на питања", прецизира Дачић. Поводом изгласавања наведене резолуције, Дијана Вукомановић, која је предводила делегацију Народне скупштине Србије на годишњој Парламентарној скупштини ОЕБС-а у престоници Финске, указује да ОЕБС окупља 57 држава учесница, а на годишњој Парламентарној скупштини ОЕБС-а у Хелсинкију обележавала се четрдесетогодишњица од оснивања и усвајања 10 принципа мирољубиве коегзистенције записаних у оснивачком Хелсиншком завршном акту. "Ипак, јубилеј у Хелсинкију је био у сенци одсуства делегације Русије. Пошто Финци нису хтели да издају визе руским посланицима који су на црној листи ЕУ, укључујући и председника руске Думе, Наришкина, на почетак заседања дошао је само један члан делегације Ковалев, и рекао да због спречавања доласка целокупна делегација Русије неће да учествује. Жаљење због недоласка парламентараца Русије изразили су, доста оштро, Немци, Швајцарци, Французи, Италијани. Ја сам у говору на пленарном заседању као шеф делегације такође рекла да је недопустива политика 'празне столице' која води у опструкцију процеса одлучивања унутар ОЕБС-а", објашњава Вукмановићева. Она указује да је председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић такође пре почетка заседања упутио писмо и телефоном разговарао са министром спољних послова Финске, тражећи да се руским парламентарцима издају визе. "Ипак, пошто делегати из Русије нису учествовали, њихове две резолуције нису ни разматране, али је разматрана канадска резолуција којом се осуђују активности Русије у Украјини. Водила се детаљна расправа о параграфима и амандманима на канадску резолуцију, и за сваки се гласало. На крају је резолуција ипак усвојена са 96 гласова парламентараца за, седам против, 32 уздржаних. Ми смо били уздржани као и Швајцарци, Италијани, и други, а Французи уопште нису хтели да гласају. Уздржали смо се управо због онемогућавања Русије да присуствује. Одржали смо и састанак такозване тројке - бивше, садашње и будуће земље које председавају ОЕБС-у, са Швајцарцима и Немцима", наводи она. Дијана Вукомановић закључује да је битно да се и "унутар ОЕБС-а не понови образац спречавања активног учествовања руских парламентараца у раду Скупштине ОЕБС-а, попут Савета Европе". "На јесен се парламентарци ОЕБС-а окупљају у Монголији и претпостављам да ће тамо руска делегација присуствовати у пуном капацитету", констатује Дијана Вукмановић.

Препоруке Москви

Резолуцијом коју је усвојила Парламентарна скупштина ОЕБС-а, између осталог, позива се Руска Федерација да "престане да снабдева и испоручује тешко наоружање и муницију јединицама руских оружаних снага и плаћеника преко руске границе у источну Украјину и оконча давање било какве војне, финансијске или логистичке помоћи илегалним наоружаним групама у украјинским регионима Доњецка и Луганска". Такође се истиче "потреба да Руска Федерација испуни све обавезе из споразума постигнутих у Минску 2014. и пакета мера за спровођење тих споразума из 2015, као и да употреби свој значајан утицај над проруским илегалним оружаним групама у одређеним подручјима Доњецка и Луганска да учине исто".

Дачић: Не могу да будем на два места

"Учешће на Кроација форуму сам отказао јер не могу да будем на два места у исто време", каже Ивица Дачић. Он није желео да коментарише претпоставку коју је изнела шефица хрватске дипломатије Весна Пусић да то отказивање има везе са најављеном војном парадом, заказаном за 5. август у Загребу, поводом годишњице "Олује".
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА