Најновије

Лепе и згодне и без дијете

Многи мисле да мршављење није могуће без гладовања, али дијетолози широм света се слажу да је то рецепт за уништавање здравља и ужасни јо-јо ефекат. Зато је много боље да паметно размишљате - и пронађете идеалну, дијеталну замену за калоричну храну која гоји.
Пазите на оброке (Фото: pixabay.com)

Пазите на оброке (Фото: pixabay.com)

- Наравно да нездраве намернице треба избацити из исхране, али то не значи да треба гладовати. Уместо нездраве, масне и калоричне хране, једине ону која је здрава, не гоји и има користи за ваше здравље. Таквих замена има много, а ви се одлучите за оно што вама одговара - поручује нутрициониста Бранка Мирковић. Ево неколико предлога.

Уместо кромпира, интегрални пиринач

Кромпир, посебно ако је пржен, препун је калорија а нема много корисних састојака за ваше здравље. Уместо тога јелу додајте шаку интегралног, браон пиринча, који је препун здравих угљених хидрата и држе ће вас држати ситима.

Кокице уместо чипса

Зашто? Прво, кокице нису пржене у дубоком уљу, за разлику од чипса, што их чини здравијом опцијом, али и много мање калоричном. Друго - можете да их поједете више а да унесете мање калорија - зар није то дивно? Да бисте смршали не морате да елиминишете грицкалице - само је битно да их паметно бирате.

Лимунов сок уместо сирћета

Лимунов сок је много здравији и желудац га лакше подноси, а притом је и пун витамина Ц. Управо зато га стручњаци широм света све чешће саветују као замену сирћета.

Вода са воћем уместо воћног сока

Ако вам је вода постала досадна и понекад пожелите да се освежите неким воћним напитком, свеједно би требало да избегавате куповне воћне сокове, који су препуни шећера и конзерванса. Уместо тога, једноставно у чашу воде додајте пар комада воћа (на пример исецкана јабука, бобичаво воће, цитруси) па пустите да мало одстоји и имаћете право здраво освежење.

Ораси уместо крутона

Ако волите оне салате у које се додају крутони, онда је ово прави спас за вас. Наиме, крутони су у ствари комадићи препеченог хлеба са пуно соли - дакле, изузетно су нездрави. Ако желите да вам у салати ипак нешто буде хрскаво, додајте орахе, лешнике или бадеме - ем ће бити још укусније, ем је много здравије!
Прочитајте још:Ова бактерија топи килограме!Рак грлића материце убије највише жена у Србији: Најефикаснија природна превентива!
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА