Најновије

Русија: Референдум у РС унутрашња ствар БиХ

САРАЈЕВО - Спровођење референдума у Републици Српској о раду правосудних институција БиХ је питање унутрашње политике БиХ, саопштено је из Амбасаде Русије у Сарајеву.
Руска амбасада у Сарајево (Фото: Руска амбасада)

Руска амбасада у Сарајево (Фото: Руска амбасада)

У саопштењу се наводи да је Амбасади Русије у БиХ познато да постоје замерке Републике Српске на правосудни систем у БиХ. "Не само различите политичке снаге већ и многи представници међународне заједнице признају његову неефикасност", наводи се у саопштењу. Амбасада Русије сматра да је неопходно превазићи разлоге проблема, а не усмеравати све снаге за борбу против њихових видљивих последица. Такозвани Структурални дијалог о реформи правосудног система није дао резултате и забринутост српске заједнице у БиХ остаје без одговора, наводи се у саопштењу руске амбасаде. Народна скупштина Републике Српске (РС) усвојила је јуче након дводневног заседања предлог за организовање референдума о правосуђу на државном нивоу. Закључено је да би референдум требало да буде одржан у року од шест месеци. Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко изјавио је да БиХ клизи у све дубљу кризу након одлуке парламента Српске о расписивању референдум којим се доводи у питање рад правосудних органа БиХ. Инцко сматра да се тиме оспоравају одлуке државног парламента али и Дејтонски споразум. У саопштењу Канцеларије високог представника ЕУ у БиХ, Инцко је синоћ одлуку парламента Српске назвао неодговорном и изразио жаљење због њеног доношења, истакавши да су њоме прекорачена овлашћења ентитета. Упозорио је да међународна заједница и даље има на располагању инструменте "нужне за очување Дејтонског споразума". Амбасада САД у Сарајеву је саопштила да је "алармирана правцем у којем планирани референдум води Републику Српску као ентитет, као и претњама које он представља за сигурност, стабилност и просперитет БиХ". "Ми смо против овог референдума и било којих припрема за њега јер представљају кршење Дејтонског мировног споразума и јер се плашимо последица које ће имати за грађане у Републици Српској и у целој БиХ". У саопштењу се наводи да су ангажоване релевантне секције Владе САД да би се одлучило о примереној реакцији према онима који су одговорни за ову, како кажу, политичку провокацију. Амбасада САД сматра да се из овог референдум не може произаћи ништа добро.
Прочитајте још:Прва хришћанска глава у Европи уз повик Алаху екбер одсечена је Србину и то на дан великог српског свеца!ПАРЛАМЕНТ ОДЛУЧИО: Република Српска иде на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)Додик: Непримерено реаговање Америчке амбасаде у БиХ
Извор:  Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА