Најновије

Дачић: Захтев Косова за пријем у Унеско извртање договора

БЕОГРАД - Потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је захтев Косова за пријем у Унеско извртање договора из Брисела и нагласио да то није отварање врата да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама.
Ивица Дачић (Фото: Танјуг принтскрин)

Ивица Дачић (Фото: Танјуг принтскрин)

"Реч је о класичном извртању договора с Приштином који смо последњи пут постигли у Бриселу, урадићемо све што можемо, тражићемо да експерти дају своје мишљење", рекао је Дачић за "Курир" и додао да је лично ту тему покретао на састанцима са међународним актерима. Шеф српске дипломатије је нагласио да је још почетком године упозоравао да ће Приштина поднети захтев за чланство у тој организацији, али и да чланство у Унеско није исто што и чланство у УН, јер је "Умеско мало слободнија организација". Одговарајући на питање да ли је Хрватска кивна што на прославу акције "Олуја" водеће државе неће послати своје војне јединице, Дачић је рекао да је то вероватно, као и да се први пут догодило да ипак постоји избалансиран став и у вези са свим што се догодило током комеморације у Поточарима. Он је такође рекао да би, уколико би Србија слала сваки пут протесну ноту због изјава неког министра Хрватске, као што је она министра одбране Анте Котромановића, који је премијера Александра Вучића оптужио да је 90-их сејао мржњу и држао пушку, "напунила би свеску веома брзо". "Када бисмо им сваки пут упућивали протесну ноту, напунили би свеску веома брзо. Према подацима, Србија је Хрватској у последњих неколико година упутила више од 150 протестних нота, а изјаве попут ове Котромановића удаљавају нас од регионалне сарадње", рекао је Дачић. Према његовим речима, када је немачка канцеларка Ангела Меркел присутна, сви су фини, а после дају изјаве којима се директно провоцира Србија. Дачић је рекао и да су словеначки медији Србији дали већи утицај него што има због оцене да он води спољну политику те земље, због одлуке да не пошаљу јединице на параду у Хрватску. Дачић је говорио и о догађају у Потпчарима истакавши да је Србија упутила демарш Босни и Херцеговини, а да је следећа инстанца, када је реч о дипломатским односима, враћање амбасадора. "Србија не може да прекида односе са Босном и Херцеговином, морамо да сарађујемо", подвукао је он и додао да се подразумевало да се Вучићу обезбеди сигурност, али да је Босна заказала. "Да ли је у томе било учешћа и неких њихових функционера, то ће показати истрага. Потврђује се да онај ко другоме јаму копа, сам у њу упада", рекао је он потврђујући констатацију листа да су у јаму упале власти те земље и члан Председништва Бакир Изетбеговић, али да је Србија увек спремна на тешке потезе у интересу мира. Говорећи о четврт века од оснивања странке коју води, Дачић је рекао да ће партијско руководство бити изабрано у августу и да не види ништа лоше што седам месеци није било седнице Главног одбора, јер је, како каже, требало време да се "чорба охлади, а њихова чорба - СПС је била узаврела". Током разговора било је речи и о додели дипломатских пасоша лнима који их нису заслужили, па је министар спољних послова рекао да је изменама закона уведена могухцност да се спорни пасоши прогласе навежећим.
Прочитајте још:
Вучић: После резолуције о Сребреници нестала жеља за помирењемВучић се противи референдуму у РСИзмеђу Мађарске и Србије могућа „НАТО ограда“ Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА