Најновије

Ова храна ће вам помоћи да лепше и брже поцрните

Откривамо вам које намирнице би требало да конзумирате како бисте кожи пружили специјалан третман и поцрнели на здрав начин.
Једите шаргарепу (Фото: pixabay.com)

Једите шаргарепу (Фото: pixabay.com)

Кожа која најбоље изгледа је здрава, али Осим неопходних хигијене и крема, можете да уносите намирнице у организам, чији ће одређени састојци учинити да ваша кожа изгледа лепше и да здравије поцрни.

Витамин А

Шаргарепе заузимају прво место на листи, са 1200 мг витамина А, које подижу продукцију мелатонина, који доспева у вашу кожу. Постоје и многе друге намирнице које ће учинити не само да изгледате преплануло већ и да избегнете сунчаницу и одржите температуру вашег тела док се сунчате.

Бета каротен

Радич, црвена салата долази одмах иза шаргарепе, праћена цикоријом, дињом, целером, парадајзом,лубеницом, кајсијама, јагодама и вишњама. Све ове намирнице су богате бета каротеном, који има ефекат антиоксиданта и помаже да кожа производи меланин. Бета каротен се може пронаћи у свим врста воћа и поврћа које су наранџасте или црвене боје. Конзумирање сирових или барених врста поврћа и њихово зачињавање с додатним маслиновим уљем помаже апсорпцију бета каротена.

Селен и витамин Е

Селен и витамин Е штите вашу кожу од стварања бора,а могу се пронаћи у јајима, кукурузу, парадајзу, авокаду и белим сиревима.

Омега-3 масне киселине

Риба, бадеми и лешници садрже омега 3 масне киселине, које су кључне у превенцији старења коже.

Витамин ПП (никотинамиди)

Црвено месо, шкампи, плава риба и џигерица помажу да излечите опекотине од сунца, будући да садрже витамин ПП, док махунарке и житарице помажу да храните кожу и заштитите је од спољних утицаја.

Избегавати цитрусе

Запамтите да треба да избегавате цитрусе, који садрже витамин Ц будући да он одлаже вашу препланулост, као и першун и поточарка. Избегавајте и храну која садржи много соли, јер она узрокује задржавање воде у организму.

Предлог менија

Савршена комбинација за вреле летње дане би била: -микс воћа и јогурта са малином за доручак -пиринач са шафраном и бундевом (80 грама) и грилованим паприкама за ручак (зачињених маслиновим уљем) -нека врста плаве рибе (200 грама) са авокадом и парадајзом за вечером -уз кајсије као грицкалице.
Прочитајте још:Дневно само 15 минута сунчања!Како да излечите опекотине од сунца?
Извор: menshealth.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА