Најновије

ОТКРИВЕН: Ово је специјални агент "Исламске државе" у Србији (ФОТО)

БEOГРAД - Mагистар исламских наука и професор шериjатског права из Призрена Идриз Билибани главни jе организатор одласка грађана Србиjе у верски рат у Сириjи на страни Исламске државе, пише данашњи Блиц.
Идриз Билибани (Фото: ФБ)

Идриз Билибани (Фото: ФБ)

"Према наjсвежиjим подацима служби безбедности о терористичкоj организациjи ИСИС, Идриз Билибани, познат и под називом Шеик, са Денисом Хаџићем из Новог Пазара користио jе простор за молитве, месџид, "фрукан" у Новом Пазару за проповедање радикалног ислама", наводи лист. Oни су, како се преноси, позивали на џихад, свети рат, и позивали су људе да се прикључе рату у Сириjи против снага легалног председника Башара ел Aсада. "Mесџид "фуркан" у Новом Пазару ниjе регрутни центар за одлазак на ратиште у Сириjи, али jесте место где се може направити конекциjа са људима коjи ратуjу на страни ИСИС. У овом локалу никад ниjе пронађено оружjе, али он служи за ширење радикалног тумачења ислама. И сигурно jе да су сви коjи су из Србиjе отишли да ратуjу у Сириjи били у Фуркану", рекао jе за "Блиц" извор упознат са подацима српских безбедносних служби о ратницима у Сириjи. Билибани jе у септембру прошле године био ухапшен на Kосову, али jе после месец дана пуштен на слободу, па се од 16. октобра налазио у кућном притвору. На своjоj Феjсбук страници коjу прати више од 3.400 људи, Билибани се последњи пут огласио 15. децембра прошле године.
Прочитајте још:ОВАКО ПРЕГОВАРА ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ: Оставићу вам куће, али срушене! (ВИДЕО)ПУТИН И ЕРДОГАН: Заједно против терориста!
"Према подацима служби безбедности, око 20 грађана Србиjе отишло jе да се бори на страни Исламске државе у Сириjи. Неки од њих су повели са собом и читаве породице и тамо се настанили. Tако у ИСИС постоjи такозвана балканска бригада коjа се бори у Сириjи и Ираку, а у коjоj су сви грађани Србиjе коjи су отишли у џихад", пише лист. "Постоjе случаjеви неколицине грађана из Санџака коиj су прво продали своjе куће, чак узели и кредит у банци и отишли у Сириjу на ратиште. Породицу оставе у Сириjи, а мушке главе иду да ратуjу где проводе до шест месеци. Сви они су отишли поjединачно, без организованог превоза, али су тачно знали куда иду: преко Tурске до границе са Сириjом, а у граду Kилис их jе чекао прихват", навео jе Блиц. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА