Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ: НАТО дао "одрешене руке" Ердогану за напад на Сирију; Mилитанти већ покренули офанзиву!

БРИСЕЛ / ЛАТАКИЈА - На данашњој ванредној седници НАТО пакта сазваној од стране Турске војна организација дала је "политичку подршку Турској у борби против 'милитаната' у Сирији и Ираку", преноси Ројтерс. У исто време милитанти блиски Западу и Турској кренули су у офанзиву на регуларне снаге Сирије у правцу древног града Латакије.
Реџеп Ердоган (Фото: Википедија / Pixabay)

Реџеп Ердоган (Фото: Википедија / Pixabay)

Али, ко су тачно "милитанти", очигледно је остављено Турској, чији је председник Реџеп Ердоган сугерисао да НАТО има "дужност" да се укључи у овај сукоб, да сама одлучи. "Стојимо у снажној солидарности са нашим савезником, Турском", рекао је данас за време ванредне седнице НАТО-а у Бриселу генерални секретар организације, Јенс Столтенберг. А да ли Турска жели укључење целог НАТО савеза у рат? На то питање најбоље је одговорио сам Ердоган који је након састанка рекао: "Уколико је једна НАТО чланица нападнута, све чланице би требало да јој дају своју подршку на све начине, а Турска је нападнута". Ердоган се овде позива на терористички напад који је извео ИСИЛ пре неколико дана на југу Турске при чему је убијено преко 30 младих људи. Турска је реаговала тако што је ударила на положаје ИСИЛ-а у Сирији и Ираку, али још и више на сиријске и ирачке Курде, односно припаднике организације ПКК. Турска се снажно залаже за стварање тзв. "зоне забране летова" на простору северне Сирије, а то је, као што је познато из ранијих случајева, други назив за војну инвазију на једну земљу.

Офанзива "умерене опозиције" на северозападу Сирије

Некако одмах након давања "одрешених руку" Турској на НАТО конгресу у Бриселу, милитанти у Сирији покренули су велику офанзиву на владина подручја на северозападу земље у намери да заузму територију приобалног региона који је од кључне важности за сиријске власти, преносе извори. Сиријски војни извори преносе да се ради о великом нападу и да је циљ милитаната да заузму равницу под називом Сал ал-Габ која је важна за одбрану приобалних планина, а реч је о подручју где већином живе Алавити који су традиционално лојални председнику Асаду који је и сам Алавит. Ово подручје је такође веома битно и за Сиријску православну цркву, будући да се у околини града Латакије, који је највероватније и коначни циљ офанзиве, налази велики број древних хришћанскин манастира. Милитанти, који напредују под колективним називом "Освајачка војска", тврде да су заузели једну електрану и још укупно 16 локација које су се налазиле под контролом Владиних снага.
Прочитајте још:
Извор: Правда / advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА