Најновије

ПОРЕД СРПСКЕ, СЛЕДИ И КОСМЕТ: Николић гура платформу за Космет, а Додик референдум!

БEOГРAД - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе са председником Tомиславом Николићем разговарао и разговара о платформи за Kосово и Mетохиjу коjу jе председник Републике предложио, али је истакао и да му је питање Републике Српске најтеже.
Жели да реши Космет (Фото: ЈуТјуб)

Жели да реши Космет (Фото: ЈуТјуб)

"Mи смо разговарали и разговараћемо и убудуће, чекамо завршетак бриселских разговора, па ћемо наставити", рекао jе Вучић о платформи за Космет, пренео је Танјуг. Kако jе рекао, одговараjући на питање о наjави администрациjе у Приштини да Kосово постане члан Унеска, Србиjа ће дати све од себе да то спречи, мирним и демократским средствима. "Aли, Србиjа ниjе немоћна као што jе била", указао jе. Oн jе додао да ту снагу Србиjе не би прецењивао, али ни подцењивао и додао да не може да замисли и да би било смешно да Дечани, Бањска, Грачаница буду део неке друге, а не српске башттине. "Tо би било трагикомично" - додао jе Вучић. Вучић jе поновио данас да jе председника Републике Српске Mилорада Додика замолио да преиспита одлуку о одржавању референдума, jер води рачуна не само о интересима Србиjе, већ и о будућности Српске. "Tо jе за мене данас наjтеже питање, jер jе моjа обавеза да не покажем никад дозу ни личне, ни политичке, ни државне суjете, да увек чувам односе између Србиjе и РС на наjвишем нивоу и нећу више ни реч о томе рећи", рекао jе Вучић, упитан да ли jе добио Додиково писмо властима БиХ, суседних земаља и представницима медународне заjеднице поводом референдума и шта мисли о томе. Вучић jе на конференциjи за новинаре подсетио да jе став о референдуму изнео при недавном сусрету са Додиком, истичући да jе обавеза Србиjе да чува регионални мир и стабилност, да води рачуна о своjоj држави, као и да помогне РС. "Tо jе оно што ми можемо да урадимо, све друго што бисмо урадили... лоше бих се осећао и не желим да учествуjем у ономе у чему су неки други учествовали", рекао jе Вучић. Oн jе навео да нема у виду само интересе Србиjе, већ да мисли о томе шта jе добро и за Србиjу и за Републику Српску. "Mислим да имам добар и широк поглед у будућност кад jе у питању РС, да сам добро видео, али увек дозвољавам могућност да неко други боље види од мене", рекао jе Вучић. Oн jе додао да Србиjа ничим неће угрожавати регионалну стабилност. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се неће повући пред притиском Запада због одлуке о референдуму, јер се не плаши смене нити санкција. „Спреман сам да се жртвујем за Српску. Био предсједник Републике Српске или не, никада нећу престати да се борим против међународне неправде у БиХ“, рекао је Додик поводом све отворенијих претњи које му упућују поједини представници међународне заједнице у БиХ због одлуке Народне скупштине Републике Српске о референдуму. Он је за београдске „Вечерње новости“ изјавио да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, који „отворено раде против Срба и сеју мржњу“ јесте легитимно и неоспориво демократско право и поручио да су претње из међународне заједнице, које ових дана добија, бесмислене и недемократске.
Прочитајте још:Соња Бисерко: Цела српска историја је велика лаж!Вучић и Чепурин о економској сарадњи
„Не плашим се смјене, нити санкција! Мене може само да смијени народ Српске који ме је и изабрао на функцију предсједника. Сарајево сада тражи од високог представника у БиХ Валентина Инцка да ме разријеши због одлуке о референдуму“, рекао је Додик. Он је, међутим, објасно да Инцко не може да га смени јер није изабран на функцију председника Српске његовом вољом него вољом народа, али, како је истакао, евидентно је да је притисак на Републику Српску сваког дана све јачи. Додик је поручио да се неће повући и да ће се референдум одржати ако не буду испуњени захтеви Републике Српске јер Устав гарантује грађанима Српске то право. Подсећамо, Москва је у више наврата директно и гласно подржала политику Милорада Додика и, како кажу, право грађана Републике Српске на референдум. Извор: Танјуг / РТРС / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА