Најновије

УН: Гласање о резолуцији о паду МХ17, Русија најавила вето

Савет безбедности Уједињених нација гласаће данас о резолуцији која предвиђа успостављање међународног суда за утврђивање одговорности за пад авиона "Малезија ерлајнса", који је прошле године оборен изнад истока Украјине, којој се Русија противи због чега је најавила да ће уложити вето.
Место пада авиона (Фото: РИА новости)

Место пада авиона (Фото: РИА новости)

Нацрт резолуције предложила је Малезија у име пет земаља које учествују у истрази пада авиона, међу којима су Аустралија, Белгија, Холандија и Украјина. "Гласаћемо против. Не сумњам у то. Ако резолуција добије девет или више гласова за, ми ћемо уложити вето, а ако добије мање од девет гласова, руски глас ће бити само један од негативних гласова поред других чланица СБ. Нажалост, мислим да је вероватно да ће резолуција добити девет гласова за", рекао је пре два дана стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин. Чуркин је додао како се нада да аутори резолуције уопште неће ставити на гласање резолуцију о МХ17, али ако то учине, мораће да преузму "политичку и практичну одговорност за последице такве одлуке". Руски представник у УН је додао да они који инсистирају на усвајању резолуције очито покушавају да "отворе још један фронт за конфронтацију, што би могло да има далекосежне последице на међународне односе". "Овај корак према конфронтацијама је веома опасан", истакао је Чуркин, додајући да би Москва желела да "настави рад у духу сарадње". Авион "Малезија ерлајнса" на лету од Амстердама за Куала Лумпур је пао изнад Доњецке области у Украјини, када је погинуло 298 путника и чланова посаде. Према званичној верзији, авион је оборен ракетом земља-ваздух, или ваздух-ваздух. Украјинске власти и проруске снаге у Украјини оптужују једни друге за обарање тог авиона.
Прочитајте још:„Ердоган игра на све или ништа“Русија распоређује С-400 на КамчаткиВАРУФАКИС ПРОТИВ ЕУ: „Тројка“ контролише рачунаре грчких јавних финансија!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА