Најновије

ДОБРА ВЕСТ: "Ебола" побеђена новом вакцином - 100% ефикасна!

Нова вакцина против еболе, испитана на хиљадама заражених у Гвинеји, показала се као ефикасна заштита у 100 одсто случајева и могла би да заустави ширење смртоносног вируса, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).
Вакцина (Фото: Pixаbay.com)

Вакцина (Фото: Pixаbay.com)

Како се наводи у саопштењу, досадашњи резултати тестирања вакцине ВСВ-ЗЕБОВ над више од 4000 особа које су биле у контакту за зараженим, показали су ефикасност од 100 одсто само десет дана након примања. Резултати испитивања су "изванредни" и мењају ток игре, оценили су здравствени стручњаци широм света. "Верујемо да је свет на прагу проналажења ефикасне вакцине против еболе", истакла је стручњак за вакцину СЗО Мари Паул Кини на конференцији за новинаре у Ззеневи. Коришћење вакцине може помоћи при заустављању епидемије вируса Еболе, који је од децембра 2013. године усмртио више од 11.200 особа на западу Африке, наводи Ројтерс. "Ово је изузетно обећавајући развој ствари", рекла је генерална директорка ЗСО Маргарет Ццен и додала да је вакцина важно оружје за садашње и будуће епидемије. Испитивање је морало да буде спроведено док вирус и даље циркулише, рекао је шеф одељења за инфективне болести са Норвешког института за јавно здравље Дзон Арн Ротинген, који је био и председник надзорне групе за спровођење испитивања. "Знали смо да смо у трци са временом и да је тестирање морало да буде спроведено у најизазовнијим околностима", истакао је он.
Прочитајте још:Да ли патите од сексомније?Направите сами: Једноставан домаћи пудинг
Истраживачи су током испитивања ефикасности и безбедности вакцине ВСВ-ЗЕБОВ, које је почело 23. марта у Гвинеји, користили стратегију познату као "прстен вакцинације". Стратегија је подрзумевала да особе које су биле у блиском контакту са неким од заражених вакцинишу одмах или касније. Резултати су показали високу стопу заштите код оних који су одмах вакцинисани, те су истраживачи 26. јула одлучили да не користе више стратегију "одлагања" због ризика који представља за животе тестираних. Сви учесници испитивања сада примају вакцину одмах, а у његовом наставку биће укључене и особе од 13 до 17 година, а можда и деца од шест година, навела је СЗО. Удружење "Лекари без граница" позива да се вакцина ВСВ-ЗЕБОВ сада користи и у другим центрима епидемије као што су Либерија и Сјера Леоне где би, како наводе, могла да заустави ширење вируса и заштити здравствене раднике. Тестирање вакцине ВСВ-ЗЕБОВ спровеле су компаније "Мерк" и "Њу линк џенетикс". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА