Најновије

ОМАТОРИЛО СЕ: Бжежински на Твитеру открио "стање распада" у НАТО алијанси

САД - Збигњев Бжежински, познати амерички геостратег, на свом Твитер профилу је критиковао лидере Европске Уније због неодлучног става у односу на балтичке земље.
Збигњев - време је за пензију! (Фото: ЈуТјуб)

Збигњев - време је за пензију! (Фото: ЈуТјуб)

Наиме, Бжежински открива у овом Твитер статусу да поједине чланице НАТО-а нису исказале одлучност у поштовању принципа "сви за све", односно, принципа по којем у случају напада једне чланице НАТО-а остале бивају ангажоване у одбрани. "Да ли Немци, Французи и Италијани који не желе да бране своје НАТО савезнике на Балтику сматрају да у случају напада на њих, САД не треба да бране Немачку, Француску и Италију!?" - упитао је Бжежински, откривајући да постоји велико размимоилажење међу НАТО чланицама у односу наспрам Русије. Подсећамо, врх НАТО алијансе игра на крату јачања снага на Балтику као пограничним земљама Русије, али на тим просторима не постоје довољно сложене политичке ситуације и проблеми путем којих би се могла испровоцирати тензија између Русије и балтичких земаља.
Прочитајте још:ПОЛУДЕО ЗБОГ ОЛИМПИЈАДЕ: Билт тражи планине у Пекингу!АМЕРИКА ПОНОВО УДАРА: Нови напад на Русију
Бжежински открива да лидерске земље НАТО алијансе нису уопште расположене да улазе у сукоб са Русијом у случају сукоба на Балтику, иако су обавезане на принцип "сви за све" који декларише овај војни савез. Иначе, Бжежински је, према многима, отац савремене америчке геополитике, јер је у својој најпознатијој књизи "Велика шаховска табла", Русију означио као финални циљ освајачких амбиција Запада, тако што је написао да "онај ко влада Евроазијом, владаће светом". Он се сматра "сивом еминенцијом" Америке и једним од најутицајнијих људи у свету. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА