Најновије

У Русији стављају кафу на листу друштвено важних производа

MOСKВA - Mинистарство индустриjе и трговине Русиjе подржало jе идеjу да се кафа стави на списак социjално важних производа, чиjу малопродаjну цену регулише држава, рекао jе листу Известиjа заменик ресорног министра, Виктор Jевтухов.
Кафа (Фото: Pixabay)

Кафа (Фото: Pixabay)

Раниjе су представници удружења Росчаjкофе поднели на разматрање Државноj думи предлог закона коjи предвиђа снижење пореза на додату вредност на кафу са 18 на 10 одсто. "Сматрамо да би било логично да се кафа укључи на листу производа социjалне потрошачке корпе. Mеђутим, званично Mинистарство индустриjе и трговине ниjе добило такве предлоге. У случаjу повећања цена ове робе, стављање на ту листу омогућило би влади да одреди цену", казао jе Jевтухов. На овоj листи налазе се 24 производа коjе jе у тврдила влада, међу коjима jе црни чаj, али не и кафа. Влада има право да одреди границе малопродаjних цена тих производа, ако би се десило да они у неком региону у року од 30 дана поскупе више од 30 одсто. Замрзавање цена може да траjе наjдуже 90 дана. Ипак, власт jош ниjедном ниjе користила могућност да уведе горњу границу за социjално важне производе, наводи Известиjа. На листи социjално важних производа су месо и месни производе (без деликатеса), млеко, jаjа, биљна маст, шећер, со, хлеб и пекарски производи, житарице, брашно, тестенине, више врста рибе, поврће, прозводи за дечjу и диjететску исхрану.
Прочитајте још:Кустурица: Руско говно и америчка тортаПутин и „његове“ странке у Србији
Kако jе раниjе рекао директор асоциjациjе Росчаjкофjе, Рамаз Чантуриjа, тржиште чаjа и кафе jош не може да се опорави од децембарског скока девиза. Почетком 2015. године раст цена кафе на тржишту фjучерса био jе рекордан за последњих 10 година. Цене кафе у зрну "арабика" за испоруку у марту за jедан дан су порасле на берзи 9,1 одсто, на 1,52 долара за фунту (0,454 кг). На годишњем нивоу раст jе био 38 одсто. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА