Најновије

Јосиповић: "Олуја" је значила ослобођење од окупације

ЗАГРЕБ - Бивши председник Хрватске и лидер новоосноване политичке опције „Напред Хрватска — прогресивни савез“ Иво Јосиповић сматра да војно-полицијску акцију „Олуја“ треба славити као важан дан хрватске историје, уз пружену руку и онима који су, како каже, били на другој страни.
Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

Уочи обележавања 20. годишњице од акције у којој је прогнано око 220.000 Срба, док је готово 2.000 убијено или нестало, односно датума који Хрватска слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, Јосиповић тврди да је „Олуја“ значила „коначно ослобођење земље од окупације, након пуно жртава, разарања“. Хрватски политичар наглашава и да су, с друге стране, „на овај или онај начин“ тада страдали многи Срби. „Прослава ’Олује‘, о томе сам пуно говорио, треба бити таква да можемо рећи како смо након победе у рату победили и у миру. ’Олуја‘ мора славити мир, бити дан када ћемо славити победу и наше бранитеље, али и одати почаст свим невиним жртвама“, поручио је Јосиповић у интервјуу бањалучким „Независним новинама“. Према његовом мишљењу, прослава би требало да буде интегративне природе, таква да потврди како је у Домовинском рату изборена слобода за све хрватске грађане. Јосиповић додаје да је више пута посетио не само места страдања хрватских жртава, већ и места где су страдали цивили српске националности.
Прочитајте још:ПРОПАЛА ФОРА: Косовски парламент није изгласао резолуцију о геноцидуЊУЈОРЧАНИН МЕЂ’ ЧЕТНИЦИМА: Он је бранио Сарајево са војводом Алексићем! (ВИДЕО)
„Нажалост, у томе ме нису пратили други политичари“, навео је Јосиповић који констатује и да историја показује да у кризним ситуацијама, посебно када је реч о сиромашењу људи, јача национализам и да је важно како се постављају политичари јер „радикализам и мржња нису никада донели добро људима и државама“. Актуелну хрватску политички сцену Јосиповић види као турбулентну, обележену привредном кризом и нарастајућом конфронтацијом ХДЗ-а и СДП-а на идеолошком плану и указује на то да се уместо о развоју и напретку „још воде битке из Другог светског рата, из Домовинског рата, лове се удбаши, подстиче мржња“. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА